Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου

Ο υπερφυσικού μεγέθους, ύψους περίπου 24 μέτρων, ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στήθηκε από τους Σκοπιανούς στην κεντρική τους πλατεία και στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά την επέτειο της ανεξαρτησίας τους, αναμένονται τα αποκαλυπτήριά του.
Στο μεταξύ ο δικός μας Μεγαλέξανδρος, ο αληθινός, έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη και ακαδημαϊκού Γιώργου Παππά, 18 χρόνια τώρα παραμένει "φυλακισμένος" στην αποθήκη του γλύπτη με την πρόφαση της εξεύρεσης κατάλληλης θέσης!

Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα του αείμνηστου Γεράσιμου Αποστολάτου όταν επισκέφθηκε το εργαστήρι του καλλιτέχνη τον Ιούλιο του 2004, για ένα μεγαλοπρεπές σύμπλεγμα που παριστάνει έφιππο τον μεγάλο στρατηλάτη να καλπάζει με τον Βουκεφάλα του!
Το άγαλμα αυτό αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη, το 1993. Το 2002, όταν ήταν δήμαρχος ο Δημ. Αβραμόπουλος, κατασκευάστηκε βάθρο για την εγκατάστασή του στη νησίδα της οδού Α. Διάκου (Μακρυγιάννη) με τις χρυσές επιγραφές: "Μέγας Αλέξανδρος 356-323" και "Επί Δημαρχίας Δημ. Λ. Αβραμόπουλου 2002".
Αργότερα και κατά τη δημαρχία της Ντόρας Μπακογιάννη αφαιρέθηκαν τα γράμματα κι έκτοτε η βάση του αγάλματος παραμένει... "ορφανή". Ασφαλώς η θέση της Α. Διάκου δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη για το μεγάλο Ελληνα που συνένωσε όλους τους Ελληνες και προώθησε τον ελληνικό πολιτισμό στα βάθη της Ασίας! Είναι μεγάλη ασέβεια όμως να υπάρχουν θέσεις για αγάλματα "κάποιων" Νεοελλήνων και όχι για το μεγάλο μας πρόγονο!
Περαίνοντας επισημαίνεται πως για τα αποκαλυπτήρια της 29ης/7/11 στο Λιτόχωρο της Πιερίας αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, δωρεά του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, τηρήθηκε απ' όλα τα ΜΜΕ του κέντρου σιγή ιχθύος...
Μήπως υπάρχει κάποιο... "Μνημόνιο" ή και... "Μεσοπρόθεσμο" που να απαγορεύει στους Ελληνες να τιμάνε το μεγάλο του συμπατριώτη;».
Φρίξος Δήμου
Γλυφάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: