Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΑΥΑΡΧΟΣ Χ. ΝΤΟΥΝΗΣ ο άνθρωπος της ναυτιλίας

Ο αείμνηστος πλοίαρχος Ε.Ν., αντιναύαρχος, επίτιμος αρχηγός Λ.Σ. και συγγραφέας Χρήστος Ντούνης, γεννήθηκε στο Κορωπί πριν από 75 χρόνια και «θέλημα Θεού», στις 2/9/10 «απέπλευσε» για το καταληκτικό ταξίδι, στη «δική του» Ιθάκη, την αιωνιότητα…

Ο μεταστάς μετά τις εγκύκλιες σπουδές στη γενέτειρά του κι έπειτα από δύσκολες εξετάσεις (760 υποψήφιοι για 15 θέσεις) πέτυχε το 19611 στην περιώνυμη και μοναδική τότε, Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας ΄Υδρας, απ’ όπου αποφοίτησε (τετραετείς σπουδές) το 1955.

Το 1959 και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων εισήχθηκε πρώτος (αρχηγός) στη Σχολή Λιμενικών Δοκίμων και μετά την αποφοίτησή του (πρώτος πάλι) το Δεκέμβριο του 1960 ονομάστηκε σημαιοφόρος Λ.Σ.

Στη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Σώμα μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και Γερμανία, το 1964 σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας και το 1974 σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Η ανοδική του πορεία στην κορυφή της υπηρεσιακής ιεραρχίας, με την προαγωγή του σε υποναύαρχο – υπαρχηγό Λ.Σ. και στις 20/2/1987 με την εκλογή του ως αρχηγού Λ.Σ. και την προαγωγή του στον ανώτατο βαθμό του αντιναυάρχου.

Διοίκησε το Σώμα με περισσή αφοσίωση, σωφροσύνη και αγάπη για περισσότερο από τρία χρόνια μέχρι της 7/5/1990 που αποστρατεύτηκε ως αντιναύαρχος – επίτιμος αρχηγός Λ.Σ. Σημειώνεται πως διετέλεσε αρχηγός σε κυβερνήσεις τεσσάρων πρωθυπουργών (Α. Παπανδρέου, Ξ. Ζολώτας, Τζ. Τζανετάκης και Κ. Μητσοτάκης)!!

Ο Χρήστος Ντούνης από το 1967 ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων ναυτικού και ναυτιλιακού περιεχόμενου με πρώτο τη «Ναυτιλία».

Ακολούθησαν και πολλά άλλα που αφορούσαν στη ναυτική εκπαίδευση κι ακόμη περισσότερα στη ναυτιλία γενικά.

Από τα σαράντα συνολικά βιβλία του, σταχυολογούμε, χάρη οικονομίας χρόνου, τα ακόλουθα: «Σκέψεις και θέσεις για την Ελληνική Ναυτιλία», «Εις μνήμην …», «Τα ναυάγια στις Ελληνικές θάλασσες», «Ναυτιλιακώς σκέπτεσθαι», «Εν καιρώ Πολέμου», «Ναυτιλιακά Δρώμενα», «Κείμενο Ναυτιλιακού Προβληματισμού», «Των Ελλήνων τα Λίμπερτυ», «Περί ναυτικής εκπαίδευσης», «capt. Ζήνων Ζδούγκος και το κύκνειο άσμα του», το υπό έκδοση «Δεξαμενόπλοια ΤΕΕ TWO».

Δημοσίευσε επίσης πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά αφορώντων στη ναυτιλία, διεξήγαγε πολλές διαλέξεις κι έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό παρουσιάσεων.

Η προσφορά του ναυάρχου Ντούνη στην Εμπορική Ναυτιλία και κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό της είναι κολοσσιαίο, ιδιαίτερα οι προσπάθειές του για την αναβάθμιση της καταρρακωμένης ναυτικής εκπαίδευσης και της υπαγωγής της στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, κάνει την απουσία του ακόμη πιο δυσεκπλήρωτη!!

Έφυγε ένας μεγάλος οραματιστής και συνάμα ρεαλιστής με τεκμηριωμένες προτάσεις και πραγματοποιήσιμες λύσεις για την εξύψωση της μεγάλης μας ναυτιλιακής βιομηχανίας!

Έφυγε ο Άνθρωπος της ναυτιλίας αλλά και ο δικός μας Άνθρωπος.

Καλό κατευόδιο καπετάν Χρήστο, κύριε Καθηγητά, ναύαρχε Ντούνη, κύριε Αρχηγέ, καλέ μας φίλε Χρήστο.

Με τιμή



Φρίξος Δήμου 
Πλοίαρχος Ε.Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια: