Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ερίζουν και για το κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας!


Από τον  Δημήτρη Καπράνο

Μια «ταμπέλα» άναψε φωτιές στον Πειραιά, με δυο υπουργεία να μαλώνουνε σε…ξένο αχυρώνα! Το υπουργείο «Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» δηλώνει ότι «έχει μερίδιο» στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη  αλλά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει άλλη άποψη και προσπαθεί να στεγάσει εκεί τις υπηρεσίες της του διαλυμένου Λιμενικού-  Ακτοφυλακής! 

Το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, στο οποίο μεταφέρθηκε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από το Πασαλιμάνι  επί κυβέρνησης Σημίτη, φιλοξενεί σήμερα τις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου «Θαλασσίων Υποθέσεων», το οποίο συστήθηκε το 2010, προκειμένου να «διορθωθεί το λάθος του 2009», δηλαδή η κατάργηση του υπουργείου « Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής»( έμπνευση ατυχής επίσης της Νέας Δημοκρατίας) και η υπαγωγή των υπηρεσιών του στα υπουργείο Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη!
Μετά την…τρίτη  κατάργηση, το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη έγινε «μήλον της έριδος» μεταξύ του Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του Χρ.Παπουτσή!
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει πλέον ποιος θα πάρει τα ντουβάρια! Από τη στιγμή που δεν υπάρχει υπουργείο για την μεγαλύτερη Ναυτιλία του κόσμου, ουδείς μπορεί να συζητήσει σοβαρά περί της τύχης ενός κτιρίου» τονίζει στέλεχος του προεδρείου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.
Ο πόλεμος,  των υπουργείων για το κτίριο «φούντωσε» προ ημερών όταν, με εντολή από την Κατεχάκη, αντικαταστάθηκε η πινακίδα του «Θαλασσίων Υποθέσεων κ.λ.π» με την επιγραφή «Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος»! «Καπελώνοντας» το θέμα, το υπουργείο Προ-Πο με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την ταμπέλα  «έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης της ελληνικής Πολιτείας προς την πολυετή προσφορά του Σώματος στην ελληνική κοινωνία και ναυτιλία» και προανήγγειλε μεταστέγαση των υπηρεσιών που στεγάζονται σήμερα σε άλλα κτίρια του Πειραιά».
Ενώ, όμως, είχε «σηκωθεί» η νέα ταμπέλα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης (και) Ναυτιλίας, Χ. Παμπούκης, σε συνάντησή του με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων πρ. ΥΕΝ  διαβεβαίωσε ότι  «θέμα παραχώρησης του κτιρίου δεν τίθεται και η πινακίδα που ανέβηκε σύντομα θα αντικατασταθεί με νέα,  η οποία θα μνημονεύει και τους δύο φορείς»!
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι όταν το κόμμα του  κερδίσει τις εκλογές θα επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας! «Ράβε-ξήλωνε», δηλαδή…

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΠΑΛΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Δεν έχει προηγούμενο ο τραγέλαφος που προκάλεσαν στο χώρο της Ναυτιλίας τα παιγνίδια του Γ. Παπανδρέου με τον διοικητικό φορέα του κλάδου. Η νέα διάλυση του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία έγινε για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή και αβεβαιότητα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο.
Μια από τις παραμέτρους του «αλαλούμ» είναι η εκ νέου ματαίωση της καταργήσεως του κρατικού μονοπωλίου στη Ναυτική Εκπαίδευση. Ο απελθών υπουργός  Ιω. Διαμαντίδης είχε ανασύρει από τα ερμάρια του γραφείου του το Προεδρικό Διάταγμα που είχε συνταχθεί επί Γ. Ανωμερίτη και είχε δηλώσει σε συνεργάτες του ότι ήταν ζήτημα χρόνου η επαναλειτουργία Ιδιωτικών Ναυτιλιακών Κολλεγίων, όπως  γίνεται στην Ευρώπη. Αντ’  αυτού, όμως, ήλθε η εκ νέου κατάργηση του υπουργείου, ο Ιω.  Διαμαντίδης έχασε το υπουργείο και το κρατικό μονοπώλιο (και το καθηγητικό κατεστημένο των «Ακαδημιών») παραμένει άθικτο!.
Είναι πολύ δύσκολο πλέον ο αν. υπουργός Χ. Παμπούκης, που αναμένεται να επιδοθεί σε προσπάθεια προσελκύσεως επενδύσεων από τους εφοπλιστές στην ξηρά, να ασχοληθεί με το θέμα «Ναυτική Εκπαίδευση».  Παράλληλα, με την αποχώρηση του Λιμενικού Σώματος από τις καθαρά ναυτιλιακές  υπηρεσίες του υπουργείου, αναμένεται να αποψιλωθεί και ο τομέας της Ναυτικής Εκπαίδευσης, τον οποίο γνώριζαν άριστα οι αξιωματικοί του Λ.Σ που υπηρετούσαν στη σχετική υπηρεσία.  
«Τη στιγμή που η Ναυτική Εκπαίδευση χρειάζεται να αποδεσμευθεί από την κρατικίστικη αντίληψη και να ανοίξει ορίζοντες, έρχεται η «πολιτικοποίηση» να μας γυρίσει στα χρόνια των αρχών του ’80. Η Ελλάδα χρειάζεται καλά καταρτισμένους ναυτικούς , αλλά οι δημόσιες σχολές δεν μπορούν πλέον να τους εξασφαλίσουν» δηλώνει στη «δ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα.

ΣTHN ΠΛΩΡΗ

•    Εχει δίκιο ο Παπουτσής. Το κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας ανήκει στην Κατεχάκη!
•    Να δείτε που οι «κουκουλοφόροι» θα βγουν στο τέλος Λιμενικοί!
•    Με τη σύγχυση που τους έχει προκαλέσει ο Χρήστος, τα έχουν χαμένα!
•    Λέγεται ότι οι ψυχίατροι της Αττικής δεν προφταίνουν να βλέπουν λιμενικούς!
•    «Σε ποιόν ανήκω, γιατρέ μου; Στον Μιχάλη ή στον Χρήστο;»
•    Λύση: να ανήκουν τις «μονές» μέρες στον Χρυσοχοίδη και τις «ζυγές» στον Παπουτσή!
•    Αδικα μαλώνουν, διότι οσονούπω φεύγουν και το υπουργείο ξαναγίνεται «Εμπορικής Ναυτιλίας»!
•    Ετσι, τουλάχιστον, λέει επισήμως η Νέα Δημοκρατία.
•    Για φαντάσου! Το 2009, Ο Γιώργος κατήργησε το υπουργείο Ναυτιλίας.
•    Το 2010 το επανίδρυσε, αλλά χωρίς τη λέξη «Ναυτιλία» στον τίτλο!
•    Το 2011 το ξανακατήργησε! Ούτε «μονόπολη» να έπαιζε!
•    Να δω πώς θα ζητήσει ο Χάρης από τους εφοπλιστές επενδύσεις στη στεριά.
•    Πολύ δύσκολα θα τους πείσει και πολύ δύσκολα θα τον πιστέψουν.
•    Το ακούσατε το καινούριο; «Τα Ποσειδώνια του 2014 θα γίνουν στον Πειραιά»!
•    Το είπε πρόσφατα ο Γιώργος Ανωμερίτης. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
•    ΄Ασχετο , αλλά καλό. Ο Μπέος «έστησε» τις εκλογές του 2000.
•    Νεα Δημοκρατία ημίχρονο, ΠΑΣΟΚ τελικό!



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: