Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Σύγκρουση υπουργών με… λάφυρο το Λιμενικό Σώμα


Σε πορεία σύγκρουσης βρίσκονται τρεις υπουργοί της κυβέρνησης για τα «μάτια» της ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος. Τρία από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Παμπούκης και Χρήστος Παπουτσής, ερίζουν για την τύχη του Λιμενικού Σώματος. 
Οι δύο πρώτοι το θέλουν για να το χρησιμοποιήσουν στη «φυσική του θέση», να έχει δηλαδή τον επιτελικό ρόλο στη διοίκηση της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ ο τρίτος θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του Λιμενικού Σώματος και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αλλαγής της αποστολής του, και να το διαμορφώσει σε ένα αμιγώς Σώμα Ασφαλείας.
Τα «μαχαίρια» έχουν ήδη βγει, αφού ο κ. Παπουτσής άλλαξε τον τίτλο στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, το οποίο σύμφωνα με την ταμπέλα είναι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Με τη διαφορά όμως ότι το κτίριο ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.



Η προϊστορία
Το θέμα με το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη και το ρόλο που θα έχει το Λιμενικό Σώμα δεν ξεκίνησε χθες. Από τη στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε τους στόχους του. Να διαλύσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να περάσει το χαρτοφυλάκιό του στο υπουργείο Οικονομίας, αλλά και να διαχωρίσει τη διοίκηση της ναυτιλίας από το Λιμενικό Σώμα. Τότε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ στο Οικονομίας η κ. Λούκα Κατσέλη. Το νέο μοντέλο όμως δεν είχε μέλλον παρά τα όσα έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη. Παρά τις εσωκομματικές πιέσεις για το αντίθετο ο πρώτος που αντιλήφθηκε το λάθος και ενήργησε γρήγορα προκειμένου να «σώσει την παρτίδα» για την Ελλάδα ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος καταφέρνει μαζί με το Λιμενικό να πάρει και το χαρτοφυλάκιο της ποντοπόρου ναυτιλίας έστω και προσωρινά. Στον ανασχηματισμό που ακολουθεί ιδρύεται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων με έδρα τον Πειραιά με υπουργό τον Γιάννη Διαμαντίδη, το οποίο αρχικά παίρνει και τις αρμοδιότητες του Λιμενικού. Στο ΥΠΡΟΠΟ όμως πάει ένα από τα κορυφαία ονόματα του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής. Ο νέος υπουργός ως παλιός καταφέρνει σε χρόνο μηδέν να πάρει πίσω το Λιμενικό Σώμα, και επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να διώξει τον Διαμαντίδη από το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη. Δεν ξεχνά επίσης να προχωρήσει στην αποψίλωση των υπηρεσιών της ναυτιλίας που στελεχώνονταν με λιμενικούς. Πολλοί λένε ότι αυτό γίνεται μετά από πίεση της Ε.Ε. η οποία αδυνατεί να κατανοήσει τη σύνδεση ενός σώματος ασφαλείας με τη ναυτιλία. Άλλοι δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι μπορεί και να το καταλαβαίνουν πολύ καλά και για το λόγο αυτό επιθυμούν να αδυνατίσουν το ισχυρό χαρτί της χώρας τόσο στον οικονομικό όσο και στο διπλωματικό τομέα. Και αυτός ο τομέας δεν είναι άλλος από τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου.
Τα καταφέρνει
Τις ανησυχίες αυτές έρχεται να ενισχύσει και η κατάργηση εκ νέου του υπουργείου της ναυτιλίας, το Θαλασσίων Υποθέσεων, στον τελευταίο ανασχηματισμό, καθώς και η κίνηση Παπουτσή να διεκδικήσει «ετσιθελικά» ένα κτίριο που δεν ανήκει στο υπουργείο του. Φαίνεται όμως ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει μόνο μία άποψη και το υπουργικό δίδυμο Χρυσοχοΐδη-Παμπούκη σχεδιάζει την επόμενη μέρα της ναυτιλίας, το οποίο περιλαμβάνει και το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη και το Λιμενικό Σώμα. Κάτι που όπως φαίνεται δεν θα το αφήσει εύκολα ο κ. Παπουτσής που σύμφωνα με την ανακοίνωσή του θέλει να φέρει στο κτίριο της Δραπετσώνας όλο το προσωπικό που υπάρχει στον Πειραιά για να αποτελέσει το κτίριο αποκλειστικά της έδρα του Λιμενικού Σώματος και της ευρωπαϊκής FRONTEX με μοναδική τους αποστολή την ασφάλεια.
Το γάντι όμως φαίνεται ότι σήκωσε άμεσα ο κ. Παμπούκης ο οποίος στην πρώτη του συνάντηση με τους πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι η ταμπέλα Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος θα κατέβει, ενώ προσέθεσε ότι το κτίριο ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Οι δύο ισχυροί άντρες του υπουργείου φαίνεται μάλιστα ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο. Πρακτικοί άνθρωποι και οι δύο και κοντά στη ναυτιλία για διάφορους λόγους τους προηγούμενους μήνες, έχουν κατανοήσει ότι η ναυτιλία είναι ένα «όπλο» στα χέρια της χώρας, αλλά χρειάζεται και την απαραίτητη υποστήριξη για να παραμείνει ισχυρή.
Ήδη έχει διαρρεύσει ότι σε συζητήσεις που έχουν κάνει με εφοπλιστικούς κύκλους, έχουν σημειώσει ότι θα δώσουν κίνητρα για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας, θα κοιτάξουν τη ναυτική εκπαίδευση, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν το ναυτιλιακό κέντρο στον Πειραιά ώστε και περισσότερα κεφάλαια από τη ναυτιλία να έρχονται στη χώρα, αλλά και να περιοριστεί η επανεξαγωγή ναυτιλιακών κεφαλαίων σε άλλες χώρες.
Ταυτόχρονα όμως φαίνονται αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για να επανασυνδέσουν το Λιμενικό με τη ναυτιλία, αφού τα υπόλοιπα μοντέλα που έχει δοκιμάσει η κυβέρνηση τους τελευταίους 20 μήνες για τη διοίκηση της ναυτιλίας έχουν αποτύχει παταγωδώς.


Σχόλιο Exantas: Όσο οι κυβερνητικές παλινωδίες & οι πειραματισμοί συνεχίζονται, τόσο η παρέμβαση μας "Λιμενικό Σώμα: μια πολύφερνη νύφη" παραμένει επίκαιρο. 


ΜΘΧ

1 σχόλιο:

Exantas είπε...

Όσο οι κυβερνητικές παλινωδίες & οι πειραματισμοί συνεχίζονται, τόσο η παρέμβαση μας "Λιμενικό Σώμα: μια πολύφερνη νύφη" παραμένει επίκαιρο.

ΜΘΧ