Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Το μαύρο χρήμα του ΥΠΕΞ

Οι αριθµοί, κατά κανόνα, περιγράφουν µε τη µέγιστη δυνατή ακρίβεια την πραγ­µατικότητα. Κάποιες φορές αυτό το κα­ταφέρνουν και οι... λέξεις. Στην περίπτωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δυο αριθµοί και δυο λέξεις «φωτογραφίζουν» την κατάστα­ση. Ας ξεκινήσουµε από τις λέξεις: «Μυστικά κονδύλια», οι οποίες υποδηλώνουν ή, αν προ­τιµάτε, κρύβουν τα ποσά που δαπανώνται για... εθνικούς σκοπούς. Πρόκειται για δαπάνες που αποφασίζονται από τον υπουργό (σήµερα τον Δ. Δρούτσα) και για τις οποίες τα παραστατικά καταστρέφονται την ίδια στιγµή ή το αργότερο εντός έξι µηνών.

Πρόκειται για χρήμα, πολύ χρήµα. Η µυθολογία λέει ότι µε αυτό το χρήµα (εξ)αγοράζονται υπηρε­σίες ανθρώπων και µηχανισµών µε επιρροή, προκειµένου να προωθηθούν τα εθνικά δίκαια. Το εν­διαφέρον στην προκειµένη περίπτωση όµως δεν είναι ότι δαπανώνται χρήµατα για να γίνουν εθνι­κές δουλειές. Αλλά το ότι ουδείς γνωρίζει πόσα χρήµατα, σε ποιους και για ποιον λόγο δόθηκαν. Οι µόνοι που διαθέτουν αυτές τις πληροφορίες εί­ναι αυτοί που τα δίνουν και αυτοί που τα παίρνουν.

Καθώς όµως ζούµε στη χώρα της μίζας, όλη αυτή η διαδικασία επιδίωξης εθνικών στόχων δεν µας φαίνεται και τόσο φερέγγυα...

Οι αµφιβολίες και η (επαγγελµατική) καχυποψία µας για τη χρηστή διαχείριση αυτού του «γκρίζου» χρήµατος πολλαπλασιάζονται από τους αριθμούς:

18 εκατ. ευρώ ήταν τα µυστικά κονδύλια στον προϋπολογισµό του 2010.

34,2 εκατ. ευρώ εγγράφηκαν στον προϋπο­λογισµό του 2011.

Ερωτήματα

Αυτοί οι αριθµοί και η µεταξύ τους σύγκριση αξί­ζουν την προσοχή µας, καθώς δηµιουργούν ερω­τήµατα, τα οποία θα διατυπώσουµε και θα περι­µένουµε (µάλλον µάταια) απαντήσεις από κάθε εµπλεκόµενο (κ. Δρούτσα µετά στενών του συνερ­γατών) διαχειριστή αυτών των ποσών. Έχουµε και λέµε λοιπόν:

1 Πώς εξηγείται σε µια εποχή άγριας λιτότητας και περικοπών ο (σχεδόν) διπλασιασµός των µυστικών κονδυλίων;

2 Τι ακριβώς άλλαξε από πέρσι για να προκύψει η ανάγκη διπλασιασµού των δαπανών;

3 Είναι αλήθεια ότι όσο περικόπτονται οι µι­σθοί των διπλωµατικών υπαλλήλων τόσο (χρυσο)πληρώνονται σύµβουλοι και εξωτερικοί συνεργάτες οι οποίοι δηµιουργούν έναν εξωθεσμικό µηχανισµό υποκατάστασης της υπηρεσια­κής δοµής του υπουργείου;

Όπως υποστηρίζουν φίλοι µας διπλωµάτες (ναι, το «Π» έχει φίλους ακόµη και στο σηµερινό απο­στειρωµένο βασίλειο του Δρούτσα), µπορεί τα µυ­στικά κονδύλια για φέτος να έχουν προσδιοριστεί σε 34,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν πολλοί (και συνηθισµένοι) τρόποι για να «εξαφανιστούν» από τον προϋπολογισµό µεγάλα ποσά, µεταφερόµενα καταρχάς στους απόρρητους λογαριασµούς και µετά όπου το απαιτήσουν οι... εθνικοί λόγοι για τους οποίους θα χρησιµοποιηθούν.

Τα σηµερινά 34,2 εκατ. ευρώ τα διαχειρίζονται ο υπουργός Εξωτερικών Δηµήτρης Δρούτσας και κάποιοι στενοί του συνεργάτες. Με την εντολή του ανοίγουν οι «μαύρες σακούλες» του ζεστού χρήµατος για να εξυπηρετηθούν οι εθνικές ανά­γκες της χώρας. Και, όπως είπαµε, τις ανάγκες που εξυπηρετούνται τις γνωρίζει µόνο αυτός που μοιράζει το χρήµα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: