Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Το άρθρο που δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ και η απάθεια της ΕΣΗΕΑ

Την Κυριακή, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δημοσίευσε ένα άρθρο του κ. Στέφανου Κασιμάτη.

Το άρθρο με τίτλο "Η ευκαιρία της Χρυσής Αυγής για την δημοκρατία".Το άρθρο, τολμηρό κατά κάποιους, απαράδεκτο κατά κάποιους άλλους, εύστοχο για μερίδα των αναγνωστών του. Όπως δηλαδή συνηθίζεται με άρθρα που δημοσιεύονται στον Τύπο από την εποχή του Γουτεμβέργιου.
Το άρθρο έκανε ειδική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόταν στην πολιτική βια απ' όπου και αν προέρχεται. Και από την Αριστερά.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μάλιστα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γραφείου Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με επιστολή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο κ. Σκουρλέτης εγκαλεί την εφημερίδα αλλά και τον δημοσιογράφο, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
"...Με τις παραπάνω σκέψεις, θα ήθελα να διατυπώσω το ερώτημα, αν τελικώς οι συγκεκριμένες απόψεις εκφράζουν το στίγμα της εφημερίδας και αν τιμούν και αντιστοιχούν στη διαχρονική πορεία μιας ιστορικής κατά τα άλλα εφημερίδας, όπως η Καθημερινή. Δεν θα αφήσουμε αναπάντητα τα ολοκληρωτικού τύπου κηρύγματα ενάντια στη δημοκρατία και τους κοινωνικούς αγώνες που προωθούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα."
Για την ιστορία, η ΕΣΗΕΑ δεν έχει πάρει θέση ακόμα για την υπεράσπιση του δικαιώματος του δημοσιογράφου να γράφει ελεύθερα την άποψή του...
Άλλωστε όπως πρεσβεύει και στην ιστοσελίδα της "Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επιστολή του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Πάνου Σκουρλέτη στο Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή»
Αθήνα

17/09/2012
κ. Διευθυντά,
Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί το δημοσίευμα του τακτικού συνεργάτη σας, κ. Στ. Κασιμάτη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» (16/09) το οποίο με έναν άκρως προκλητικό, εξοργιστικό και πολιτικά απαράδεκτο τρόπο εξισώνει την πολιτική και κινηματική δράση της Αριστεράς με τη φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής.
Η ενοχοποίηση των αγώνων για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων έχει ως στόχο την απαξίωση και τελικώς την περιστολή τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η διασφάλισή τους αποτελεί ασπίδα για την κοινωνία.
Αλίμονο, αν όλα όσα αποτελούν κατακτήσεις και χαρακτηριστικά των δημοκρατικών κοινωνιών ταυτίζονται με την παράνομη δράση όσων θέλουν να καταργήσουν τη δημοκρατία και έχουν καταγραφεί και ταυτιστεί με ό,τι πιο απεχθές έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, δηλ. τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, την εξόντωση του άλλου, λόγω του χρώματός του ή της φυλετικής καταγωγής.
Αυτές οι αντιλήψεις είναι επικίνδυνες, ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται σε συνθήκες μιας βαθιάς οικονομικής και πολύπλευρης κοινωνικής κρίσης. Βεβαίως, από την εφημερίδα σας είχε υποστηριχθεί στο πρόσφατο παρελθόν ακόμη και η ανάγκη αναστολής άρθρων του Συντάγματος κατά τη διάρκεια των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων του προηγούμενου έτους ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου.
Με τις παραπάνω σκέψεις, θα ήθελα να διατυπώσω το ερώτημα, αν τελικώς οι συγκεκριμένες απόψεις εκφράζουν το στίγμα της εφημερίδας και αν τιμούν και αντιστοιχούν στη διαχρονική πορεία μιας ιστορικής κατά τα άλλα εφημερίδας, όπως η Καθημερινή. Δεν θα αφήσουμε αναπάντητα τα ολοκληρωτικού τύπου κηρύγματα ενάντια στη δημοκρατία και τους κοινωνικούς αγώνες που προωθούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της επιστολής, καθώς και την επίσημη τοποθέτησή σας.
Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ,
Σκουρλέτης Πάνος
To Γραφείο Τύπου

Πηγή:Yahoo News

Aπάντηση

1. Λυπούμεθα για το ύφος της επιστολής, καθώς και το γεγονός ότι πριν φτάσει και δημοσιευθεί στην «K» είχε δημοσιοποιηθεί, προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων και στο πλαίσιο μιας προφανούς εκστρατείας παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης με στόχο να αποδοθούν απόψεις που ουδέποτε εκφράστηκαν από την εφημερίδα.

2. H «K» έχει ως βασική της γραμμή την αντίθεσή της στη βία και την τρομοκράτηση συμπολιτών μας, ως όπλα διαμαρτυρίας ή επιβολής κάποιων απόψεων. Πιστεύει δε ότι πρέπει να υπάρχουν όρια στη διαμαρτυρία, αυτά που ορίζουν οι νόμοι της ελληνικής δημοκρατίας. Συνεπώς θα είναι αντίθετη σε κάθε μορφή βίας, είτε αυτή είναι «μαύρη» είτε «κόκκινη».

3. H «K» σέβεται εδώ και πολλά χρόνια την ανεξαρτησία και αυτονομία των αρθρογράφων της. Aυτό είναι προφανώς πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό από οιονδήποτε θεωρεί ότι μια εφημερίδα πρέπει να έχει μια και μόνο άποψη, αυτή που εκφράζει το κόμμα ή θεωρείται «η σωστή». H «K» θα συνεχίσει να δημοσιεύει ανεξάρτητες και αιρετικές γνώμες, άσχετα αν συμφωνούν ή όχι, με την κεντρική γραμμή της εφημερίδας. Aκριβώς επειδή έχει αποδείξει την πολυφωνία της στην πράξη δεν δέχεται κηρύγματα περί ολοκληρωτισμού.

4. Oι ανακοινώσεις με εμφανή σκοπό τη στοχοποίηση αρθρογράφων μας ή και της ίδιας της εφημερίδας δεν θα φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα της φίμωσης κάποιων απόψεων.

H «K»

Δεν υπάρχουν σχόλια: