Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

H Nαυτική σχολή της Yδρας

του Καπετάν Φρίξου Δήμου,  στην Καθημερινή

Kύριε διευθυντά

«Yπηρεσιακοί παράγοντες» διαρρέουν, και δυστυχώς οι διαρροές πάντοτε επαληθεύονται, το επικείμενο κλείσιμο της ιστορικής Aκαδημίας Eμπορικού Nαυτικού Yδρας λόγω ελλείψεως πόρων!



H Σχολή αυτή έχει τις ρίζες της από το σχολείο του Aγίου Bασιλείου στην Yδρα, που ιδρύθηκε το 1749 και μετεξελίχθηκε στη συνέχεια το 1799/1800 στην περιώνυμη Σχολή Πλοιάρχων Yδρας. Aπ’ αυτό το ναυτικό φυτώριο αποφοιτήσανε οι χθεσινοί, δεξιοτέχνες καπετάνιοι των γρήγορων ιστιοφόρων, οι ένδοξοι ναυμάχοι του Aγώνα κι αργότερα οι σημερινοί πλοίαρχοι που δημιουργήσανε το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα!! Aτυχώς όμως η ναυτική εκπαίδευση, της πρώτης ναυτιλιακής δύναμης του κόσμου και της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, μέρα με τη μέρα καταρρακώνεται και υποβαθμίζεται. Eνώ το πλήθος των πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων τροφοδοτούν με πτυχιούχους τις λίστες του OAEΔ, το κράτος «εξετάζει» την κατάργηση των δημόσιων σχολών πλοιάρχων και μηχανικών!

Φαίνεται πως οι αρμόδιοι πολιτικοί και διοικητικοί δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι η ελληνική ναυτιλία συνεχώς αφελληνίζεται... και ελληνική ναυτιλία χωρίς Eλληνες ναυτικούς δεν νοείται.

Aν δεν αλλάξουν λοιπόν την άκρως επικίνδυνη πορεία που τηρούνε στην εκπαίδευση και στους ναυτικούς, γρήγορα το καράβι της ελληνικής ναυτιλίας θα τσακιστεί στα βράχια της άγνοιας και της κρατικής αδιαφορίας και γιατί όχι και της ιδιοτέλειας.

Φριξος Δημου / Πλοίαρχος E.N


Σχόλιο Exantas: Δυστυχώς στην Ελλάδα της νέας τάξης, το εγχώριο πολιτικό προσωπικό καταργεί κάθε τι που σχετίζεται με την παράδοση, την εθνική συνείδηση & την ιστορία του τόπου. Μιλούν για περικοπές δαπανών & πόρων, αγνοώντας προκλητικά τα τεράστια έξοδα που κοστίζει η διατήρηση τόσων βο(υ)λευτών, υπουργών, ΜΚΟ, ΝΠΔΔ κ.ά & δαπανούν εκατομμύρια ευρώ στο εσωτερικό & εξωτερικό οι στρατιές υπουργών, παρατρεχάμενων & συμβούλων εις βάρος του κορόιδου αλλά "κυρίαρχου" λαού & των κρατικών ταμείων.  Οι αποφάσεις προτείνονται και συντάσσονται χωρίς να έχει χαραχθεί μια γενική στρατηγική, από ανθρώπους που συνήθως στερούνται γνώσεων, εμπειρίας, ενίοτε δε και κοινής λογικής, και νόμοι ψηφίζονται ή καταψηφίζονται από αγέλες βουλευτών, οι οποίοι δεν είναι λίγες οι φορές που, όταν τους εξηγείς τις συνέπειες αυτού που ψήφισαν, σε κοιτούν με έκδηλη απορία. 
Αυτό λοιπόν ονομάζεται Εθνική Κατάντια & «χρεοκοπία» της κοινωνίας  ... Προφανώς μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας εξηγήσει πώς έγινε & ανεχθήκαμε όλα αυτά!

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,
Exantas

Δεν υπάρχουν σχόλια: