Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Χάος, αυτοκτονία, Κραχ, επικίνδυνος ο Παπανδρέου, παίζει κορώνα-γράμματα το ευρώ, λέει ο διεθνής Τύπος - Πραξικόπημα «βλέπει» η Daily Mail


(upd4)Με πηχυαίους τίτλους, σύσσωμος ο διεθνής Τύπος τοποθετεί την απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα στην πρώτη σελίδα τονίζοντας το «χάος» που προκλήθηκε στις αγορές και το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το οικοδόμημα του ευρώ.

Οι εφημερίδες στρέφονται κατά της απόφασης τονίζοντας ότι ο Παπανδρέου παίζει κορώνα-γράμματα το ευρώ για να διασώσει την κυβέρνησή του.
Η «χαρτοπαικτική», όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση του Παπανδρέου είναι σχεδόν ακατανόητη για όλους τους ξένους δημοσιογράφους και συντάκτες «μετά την απόφαση για διάσωση της Ελλάδας που με τόσο κόπο και μετά από τόσο καιρό πήραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες».

ΧΑΟΣ: Απίστευτο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Liberation


Με μία μόνο λέξη στην πρώτη της σελίδα κυκλοφορεί σήμερα η γαλλική εφημερίδα, Liberation. Σε θαλασσί φόντο η εφημερίδα γράφει «ΧΑΟΣ» και από κάτω εξηγεί ότι πρόκειται για την ελληνική λέξη που χαρακτηρίζει απόλυτα την σημερινή κατάσταση.
Όπως επισημαίνει «η ανακοίνωση-έκπληξη ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες σπέρνει τον πανικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλεί ολόκληρη την ζώνη του ευρώ».
Η εφημερίδα σε ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους αναφέρει ότι «η Ελλάδα παίζει το ευρώ κορώνα-γράμματα», ενώ η ανακοίνωση για δημοψήφισμα τρελαίνει τις αγορές και η Ευρώπη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Πάντως, σχεδόν όλες οι γαλλικές -κι όχι μόνο εφημερίδες- μιλούν για κλίμα «πανικού» και «απρόβλεπτες εξελίξεις» μετά την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να ζητήσει την ετυμηγορία του λαού για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Πραξικόπημα «βλέπει» η Daily Mail

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η βρετανική «Daily Mail» αναφέρει ότι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι αν η Ελλάδα απορρίψει τη συμφωνία, η οποία θα συνεπαγόταν χρόνια λιτότητας, αυτομάτως θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ.
Αυτό θα δημιουργήσει ένα ντόμινο σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία τονίζει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα χθες μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, «τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία διάσωσης το συντομότερο δυνατόν», υποστηρίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού.
Η εφημερίδα μιλά για αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία έχει τρομοκρατήσει τους ευρωπαίους ηγέτες.
Στη συνέχεια εκτιμά ότι είναι ορατός ο φόβος πραξικοπήματος και γι' αυτό το λόγο «ο Παπανδρέου προτίθεται να αποστρατεύσει τους επικεφαλής του στρατού, ναυτικού και της αεροπορίας».
Όπως έγινε γνωστό, χθες απομακρύνθηκε ολόκληρη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΚΥΣΕΑ έκανε δεκτές τις προτάσεις του υπουργού Άμυνας για την αντικατάσταση της ηγεσίας και των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων, σε μια σπάνια απόφαση να αλλάζουν ταυτόχρονα όλοι οι αρχηγοί. Με την εισήγηση του κ. Μπεγλίτη αποστρατεύονται οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος, Ι. Γιάγκος, ΓΕΣ, αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ι. Κλόκοζας.
Καταλήγοντας εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή. «Μια προσωρινή κυβέρνηση στη συνέχεια θα διοριστεί πριν την διεξαγωγή νέων εκλογών».

La Tribune: «ΚΡΑΧ» - Παπανδρέου: Ο άνθρωπος που θέτει σε κίνδυνο το ευρώ


Κόλαφος είναι το πρωτοσέλιδο της έγκυρης γαλλικής οικονομικής εφημερίδας, La Tribune: «ΚΡΑΧ», για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα το βράδυ η Σύνοδος της G20 αντί να ξεκινήσει με το επίσημο δείπνο του Σαρκοζί με τον Κινέζο ομόλογό του θα υποδεχτεί μία ιδιαίτερη συνάντηση αφιερωμένη εξ ολοκλήρου… στην Ελλάδα.
Το δείπνο θα γίνει, όμως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος καταφτάνει εκτάκτως στις Κάνες, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους ευρωπαίους ομολόγους του.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Σύνοδος της G20 που θα διαρκέσει τρεις ημέρες να διεξαχθεί υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών που ανησυχούν για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Το να ηρεμήσουν οι αγορές θα είναι η βασική προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας, μετά την απόφαση-σοκ των Αθηνών να διεξάγουν δημοψήφισμα για το ευρώ, τονίζει η εφημερίδα.
«Πρέπει να καθησυχάσουμε τις αγορές – να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι θα επιλύσουμε την κρίση του ευρώ σε ένα περιβάλλον ομοψυχίας», εξηγεί στη La Tribune αξιωματούχος από το στενό περιβάλλον του Σαρκοζί.
Το δημοσίευμα είναι ιδιαιτέρως αρνητικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς η εφημερίδα τονίζει ότι η απόφαση του για δημοψήφισμα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές, ενώ θέτει σαφέστατα σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ.

Financial Times: Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ευρωπαίοι


Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να σώσουν το πακέτο για τη στήριξη της Ελλάδας, μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρελ αντέδρασαν με θυμό στο άκουσμα της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού και τον κάλεσαν στις Κάννες να τους εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αναταραχή στις αγορές και στην άνοδο των spreads της Ιταλίας.

BBC: «Πολιτική έξοδο του Μεσολογγίου» επιχειρεί ο Παπανδρέου - «Ο δρόμος της Ελλάδας προς την αυτοκτονία»

Ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί μια «πολιτική έξοδο του Μεσολογγίου», αντί να ξεκινήσει την υλοποίηση των ιδιαίτερα σκληρών για την κοινωνία αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, αναφέρει το BBC.
Το βρετανικό δίκτυο μιλά για «ευρωπαϊκό χάος» μετά την ακατανόητη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα», ενώ το άρθρο τιτλοφορείται: «Ο δρόμος της Ελλάδας προς την αυτοκτονία».
Το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι το δημοψήφισμα μεταθέτει στους πολίτες την ευθύνη σημαντικών διλημμάτων, όπως «δραχμή ή ευρώ», «ευρωζώνη ή περιθωριοποίηση», «φτώχεια ή πείνα».
Σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα «μοναδικό» σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς κανείς δεν γνωρίζει καν το βασικό ερώτημά του, αλλά ούτε και το αποτέλεσμα της κάλπης, ή τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν.

Guardian: Ο Γιώργος αποφάσισε να εκπλήξει τους πάντες και να αναθέσει το όλο θέμα στο λαό


Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεξάγει δημοψήφισμα για το τελευταίο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πολλούς να αμφιβάλλουν αν θα αντέξει ο πρωθυπουργός να επιβιώσει, κάτω από την πίεση που ασκεί η χειρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορία της Ελλάδας, σημειώνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα the Guardian.
Παρόλα αυτά χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ως μια κίνηση «υπολογισμένου ρίσκου» από έναν πολιτικό που είναι πολύ καλός στα ρίσκα.
«Ο Γιώργος αποφάσισε να εκπλήξει τους πάντες και να αναθέσει το όλο θέμα στο λαό. Αν έκανε διαφορετικά θα σήμαινε θάνατο του πολιτικού συστήματος και θα διασπούσε την οικονομία σε χιλιάδες κομμάτια. Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει με τόσες απεργίες και διαδηλώσεις σε τέτοιο βαθμό» σχολιάζει ο Guardian.

Le Figaro: Παπανδρέου: Ο άνθρωπος που έβαλε το ευρώ σε κίνδυνο

Με μια φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου και πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο άνθρωπος που έβαλε το ευρώ σε κίνδυνο» κυκλοφορεί η γαλλική εφημερίδα, Le Figaro.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, με την αναγγελία του, ο Γ. Παπανδρέου υπέσκαψε αυτό που εδώ και καιρό είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι στους Κινέζους και Αμερικανούς εταίρους τους, «να προσέλθουν ενωμένοι στη σύνοδο της G20».
Η κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού «επαναφέρει δραματικά την κρίση του ευρώ στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου».

Le Monde: Ημέρα πανικού για την Ευρώπη

Σε πλήρη αστάθεια βυθίστηκε βιαίως η Ευρωζώνη την Τρίτη 1η Νοεμβρίου, μετά από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Με όρους «πανικού» και απόλυτου χάους περιγράφει για ακόμη μία μέρα η γαλλική εφημερίδα Le Monde την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην ευρωζώνη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει δημοψήφισμα για την έγκριση της δεύτερης δανειακής σύμβασης της Ελλάδας που περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%.

CNN: Αν η Ελλάδα πει «όχι» θα πτωχεύσει

Αρνητικό είναι και το CNN στις εξελίξεις, το οποίο σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων ενημερώνει τους αναγνώστες του για το τι ακριβώς συμβαίνει.
«Ο Παπανδρέου δίνει το μέλλον της Ε.Ε. στα χέρια των 12 εκατομμυρίων Ελλήνων ψηφοφόρων», τονίζεται, όπως επίσης και ότι «αν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, τότε επιστρέφουμε στο σημείο στο οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν συναντηθεί καν».
Και φυσικά, ότι η Ελλάδα αν πει όχι, θα χρεοκοπήσει...

Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει με κατάρρευση

Το Reuters στο πρώτο του θέμα αναφέρει ότι «η Ελλάδα κινδυνεύει με κατάρρευση» μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Για «παρτίδα πόκερ» μιλούν οι ιταλικές εφημερίδες

Για «τζόγο», με τη μορφή ενός παιχνιδιού πόκερ, κάνουν λόγο τα περισσότερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, που πάντως βλέπουν στην κίνηση Παπανδρέου μια λογική, παρακινδυνευμένη μεν, αλλά ζυγισμένη.
Η «Ρεπούμπλικα» λέει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «είναι πεπεισμένος πως έχει άσο στο μανίκι και αυτός είναι ο παράγων χρόνος». Όταν έρθει η ώρα για το δημοψήφισμα, οι Έλληνες «θα κληθούν να επιλέξουν αν θα επιστρέψουν στη δραχμή μέσα από μια δραματική χρεοκοπία της χώρας και του ευρώ, να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν πετσοκομμένο μισθό (που όμως θα πληρώνεται) και τον κίνδυνο να μη δουν ούτε ένα ευρώ (ούτε μια δραχμή) στο τέλος του μήνα». Ο Παπανδρέου «είναι σίγουρος ότι το "ναι" δεν θα είναι ουτοπία».
Και για τη «Στάμπα» η «αιφνιδιαστική ανακοίνωση» Παπανδρέου, που «καθιστά πιο πιθανή μια χρεοκοπία των Αθηνών» και «επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης», απαντά σε μια «καθαρή πολιτική στρατηγική». Ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει να αναλάβει όλη την ευθύνη για μέτρα που απαιτούν δάκρυα και αίμα από τους πολίτες».

Κινεζικό πρακτορείο: Συναγερμός για το ελληνικό δημοψήφισμα


Το σχέδιο της Ελλάδας για δημοψήφισμα είναι ένας συναγερμός που μπορεί να προκαλέσει περισσότερα πισωγυρίσματα και αναβολές και η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης στο οποίο κατέληξε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει σε σχόλιό του το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua.
Όπως τονίζει, θα πρέπει να γίνουν επείγουσες προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η εγκατάλειψη του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Economist: Ένα ελληνικό δράμα


«Ένα ελληνικό δράμα», τιτλοφορείται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Economist. «Οι επικεφαλής των συνδικάτων ηγούνται της προσπάθειας άσκησης πιέσεων στους σοσιαλιστές βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση και να οδηγήσουν σε εκλογές που μπορεί να τερματίσουν την πολιτική καριέρα του κ. Παπανδρέου. Μετά τη βιαστική του ανακοίνωση και τα γεγονότα που ακολούθησαν, μπορεί τελικά να πάρουν αυτό που θέλουν. Αυτό μπορεί να είναι δημοκρατικό, αλλά δεν θα βάλει τέλος στο δράμα της Ελλάδας και οπωσδήποτε δεν θα την απαλλάξει από τα χρέη της», καταλήγει το δημοσίευμα.

New York Times: Οι ψίθυροι για επιστροφή στη δραχμή δυναμώνουν στην ελληνική κρίση

«Οι ψίθυροι για επιστροφή στη δραχμή δυναμώνουν στην ελληνική κρίση», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των New York Times. «Μία τέτοια κίνηση (επιστροφή στη δραχμή) εξακολουθεί να είναι ανάθεμα επισήμως για την Αθήνα. Ωστόσο μία όλο και πιο μεγάλη ομάδα οικονομολόγων υποστηρίζει ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, όποιες κι αν είναι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές επιπτώσεις», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος.

Μarketwatch: Η ελληνική φάρσα - Aφήστε τους Έλληνες να φάνε μπακλαβά

"Η ελληνική φάρσα - αφήστε τους Έλληνες να φάνε μπακλαβά", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Marketwatch.
Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα "Ο Αριστοτέλης θα ήταν περήφανος. Ο Έλληνας φιλόσοφος χώρισε τα είδη του θεάτρου σε τραγωδία και κωμωδία. Ωστόσο οι νεότεροι Έλληνες κατόρθωσαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να μετατρέψουν μια τραγωδία σε φάρσα".
Όχι μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνεχίζει το δημοσίευμα, αποφάσισε να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει για αυτό τους υπουργούς του.
"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, χαώδης", σχολιάζει το Marketwatch.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, καθώς η βελτίωση της κατάστασης δεν μπορεί να έλθει χωρίς τα νομισματικά εργαλεία που προσφέρει το εθνικό νόμισμα.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα έχει ευχάριστο απόγευμα ενώπιον του Nicolas Sarkozy και της Angela Merkel, οι οποίο θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα επηρεαστούν από μία ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία που μπορεί να προκαλέσει ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Spiegel: Μπράβο, κύριε Παπανδρέου


«Μπράβο, κύριε Παπανδρέου», λέει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση τασσόμενο υπέρ της απόφασης του κ. Παπανδρέου, την οποία θεωρεί ορθή.
Τρία είναι τα επιχειρήματα: ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή, ότι η αντιπολίτευση θα αναγκαστεί να λάβει σαφώς θέση για το πώς βλέπει το μέλλον της χώρας και ότι σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του δρόμου που χαράσσει η κυβέρνηση, ίσως η χώρα εξέλθει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: