Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ για την μεγάλη επιχείρηση με τα λαθραία τσιγάρα


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), για την εξάρθρωση τεσσάρων (4) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων. 


Στο πλαίσιο των ερευνών, που διαρκούν από το Μάρτιο του 2011, αξιοποιήθηκαν πληροφορίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και διαπιστώθηκε ότι από μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν συγκροτηθεί τέσσερις (4) σύγχρονης μορφής δομημένες διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό των οργανώσεων αυτών είναι ότι τα μέλη τους σε πολλές περιπτώσεις εναλλάσσονταν με την μορφή των “συγκοινωνούντων δοχείων’’.
 

Όπως προέκυψε οι εγκληματικές οργανώσεις ακολουθούσαν
 συγκεκριμένη μεθοδολογία για να εισάγουν τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας, καθώς και εξειδικευμένους τρόπους για να παραπλανούν τις αρμόδιες Διωκτικές και Ελεγκτικές Αρχές. 

Συγκεκριμένα χρησιμοποιούσαν φορτηγά πλοία ή εισήγαγαν τα λαθραία τσιγάρα, μέσω εμποροκιβωτίων (
containers ) από τρίτες χώρες, προς την χώρα μας και στη συνέχεια με φορτηγά διεθνών μεταφορών τα προωθούσαν στην ελληνική αγορά ή σε αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τα πλωτά μέσα, που χρησιμοποιούσαν, είχαν σημαία τρίτων χωρών, κινούνταν στα διεθνή ύδατα και είχαν κλειστά τα συστήματα εντοπισμού και δήλωσης πορείας και θέσης, ώστε να αποφεύγουν την στοχοποίηση και τους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος Για το σκοπό αυτό τα σκάφη δηλώνονταν είτε ως κενά φορτίου, είτε ότι μετέφεραν νόμιμο φορτίο, μη υποκείμενο σε ειδικό φορολογικό έλεγχο.
 

Τα λαθραία τσιγάρα ξεφορτώνονταν από τα πλωτά μέσα σε ερημικές ή απόμερες παραλίες και φορτώνονταν σε φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, με αλλοδαπές συνήθως πινακίδες και οδηγούνταν σε αποθήκες, για την περαιτέρω διάθεσή τους. Για την επιλογή «ασφαλούς» δρομολογίου, της ώρας και του σημείου εκφόρτωσης, αλλά και την ενημέρωση τους για τις κινήσεις των Λιμενικών Άρχων, είχαν "στρατολογήσει" στελέχη του Λιμενικού Σώματος , που υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις ευθύνης και μπορούσαν να εξασφαλίσουν και να παράσχουν τέτοιες πληροφορίες.
 

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δεκαοκτώ (18) Ελληνες μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, σε Αττική, Πάτρα και Ιωάννινα.
 Μεταξύ των συλληφθεντων είναι και τέσσερις (4) Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος . 

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, των Πατρών και των Ιωαννίνων. Από τις έρευνες αυτές έχουν κατασχεθεί, μέχρι στιγμής, μία νταλίκα με φορτίο 156.500 πακέτα λαθραία τσιγάρα, καθώς και 160.000 Ευρώ, που προέρχονται από το λαθρεμπόριο. Επίσης, διενεργείται έρευνα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές σε αποθήκη στην Ελευσίνα, όπου έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες τσιγάρων.
 

Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των τεσσάρων εγκληματικών ομάδων οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας δύο (2) παλαιότερες υποθέσεις οργανωμένης μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων, εντάσσονται στη δραστηριότητα των συγκεκριμένων τεσσάρων (4) εγκληματικών οργανώσεων.
 

Συγκεκριμένα, την 25-08-2011, είχε εντοπιστεί στην περιοχή Ελευσίνας και συγκεκριμένα σε εγκαταστάσεις εταιρείας, φορτηγό πλοίο, με σημαία Ουκρανίας, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά την στιγμή που μεταφορτώνονταν σε δύο φορτηγά οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας Ιταλίας και Πολωνίας.
 

Στην υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί συνολικά 15 άτομα, εκ των οποίων δώδεκα (12) αλλοδαποί και τρεις (3) ημεδαποί, μεταξύ των οποίων ο υπεύθυνος και διοργανωτής της διακίνησης, ηγετικό μέλος μίας εκ των εγκληματικών οργανώσεων. Είχε κατασχεθεί το πλοίο και χίλια πεντακόσια (1500) χαρτοκιβώτια (
boxes ) με λαθραία τσιγάρα. Οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμάται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των δυόμισι εκατομμυρίων (2.500.000) ευρώ. 

Επίσης, την 13-10-2011, είχε εντοπιστεί στον όρμο στην περιοχή Λυχνάρι Λουτρών Ωραίας Ελένης, φορτηγό πλοίο, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά την διάρκεια εκφόρτωσης αυτών σε δύο (2) νταλίκες με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας.
 

Για την υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί συνολικά τριάντα δύο (32) άτομα, ημεδαποί και αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος του πλοίου, των οδηγών και φορτοεκφορτωτών και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση. Είχαν κατασχεθεί πέντε χιλιάδες (5.000) χαρτοκιβώτια (
boxes
) με λαθραία τσιγάρα, το προαναφερόμενο πλοίο και νταλίκες, καθώς και δύο (2) Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα. Οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμάται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των εννέα εκατομμυρίων ευρώ (9.000.000€).

Δεν υπάρχουν σχόλια: