Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οι μνηστήρες της Ακτής Βασιλειάδη


Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα που ο λαός υποφέρει και προσπαθεί να βρει λύσεις για να επιβιώσει από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που του επιβάλλουν οι κυβερνώντες, κάποιοι άλλοι, πολιτικοί και εργαζόμενοι μαλώνουν και διαφωνούν για ένα κτήριο.

Ο λόγος για το εξαώροφο κτήριο στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα, το οποίο στην κυριολεξία έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια το «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στο Λιμενικό Σώμα και στους πολιτικούς υπαλλήλους τού πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Βέβαια την ευθύνη γι' αυτή την απίστευτη ιστορία που εκτυλίσσεται από τον Οκτώβριο του 2009 έως και σήμερα, κατ' αρχήν την έχουν οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοι των δύο υπουργείων, που αυτά τα δύο χρόνια αλλάζουν με απίστευτη ταχύτητα, και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι.
Το πρόβλημα προέκυψε μετά το διαχωρισμό του Λιμενικού Σώματος από το υπουργείο Ναυτιλίας και την απόφαση το κτήριο να περάσει με νομοθετική ρύθμιση αποκλειστικά στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, άρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πολιτικό προϊστάμενο τον Χρ. Παπουτσή.
Την ίδια ώρα όμως εξακολουθούν να στεγάζονται σε αυτό το κτήριο οι υπηρεσίες της ναυτιλίας, που αυτή την εποχή ανήκουν στο υπουργείο Ανάπτυξης με πολιτικό προϊστάμενο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείο απέκτησε και υφυπουργό Ναυτιλίας, το βουλευτή του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδη.
Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτή την ιστορία τα είδαμε πριν από μερικούς μήνες, όταν ξαφνικά ένα βράδυ ο Χρ. Παπουτσής έδωσε εντολή και κατέβηκε η ταμπέλα που υπήρχε στην είσοδο του κτηρίου και ανέβηκε μια καινούργια που έγραφε Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος.
Προχθές όμως η κρίση που υπέβοσκε μέσα στους ορόφους του κτηρίου όλους αυτούς τους μήνες ήρθε στην επιφάνεια, όταν λιμενικοί εκτελώντας άνωθεν εντολές, όπως είπαν, προσπάθησαν να μετακομίσουν τα γραφεία πολιτικών υπαλλήλων από τον τρίτο όροφο στο ισόγειο, παρά τις αντιδράσεις των τελευταίων.
Σημειώθηκαν διαπληκτισμοί ανάμεσα σε λιμενικούς και υπαλλήλους, η γραμματέας του Συλλόγου των Υπαλλήλων υπέστη υπερτασικό επεισόδιο ύστερα από σπρώξιμο και τα πνεύματα ηρέμησαν αργά το απόγευμα, όταν οι ηγεσίες των δύο υπουργείων δήλωσαν ότι θα ξαναδούν το κτηριακό από την αρχή.
Οι πολιτικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν προσβολή της αξιοπρέπειας στον εργασιακό τους χώρο και αποδίδουν την ευθύνη για όλα αυτά στον Χρ. Παπουτσή και στον αρχηγό του Λ.Σ., τις εντολές των οποίων για βίαιη μετακίνησή τους, όπως λένε, διετάχθη να υλοποιήσει το ένστολο προσωπικό και ζητούν χωροταξική μελέτη του κτηρίου από επιτροπή μηχανικών, όπως είχε προτείνει ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός Χ. Παμπούκης.
Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του Λ.Σ. διευκρινίζει ότι έγινε χωροταξική μελέτη, η οποία έδειξε ότι η ορθολογική και δίκαιη κατανομή του χώρου θα πρέπει να είναι 73% για το Αρχηγείο του Λ.Σ. και 27% για το υπουργείο Ανάπτυξης.
Παρ' όλα αυτά όμως, όπως τονίζεται, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ χρησιμοποιούν μεγαλύτερο ποσοστό χώρου και με σαφώς λιγότερο προσωπικό, ενώ επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία σημαντικού αριθμού υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.
Τι μέλλει γενέσθαι; Εάν θέλουν μπορούν να βρουν τη λύση οι κ.κ. Παπουτσής και Χρυσοχοΐδης, εξάλλου ιδέα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ήταν να καταργηθεί, να επανασυσταθεί και να ξανακαταργηθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
papastat@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: