Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

"Η Ελλάδα παραδίδει την εθνική της κυριαρχία"


Η Ελλάδα θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας,τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. 


Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, τονίζει ο υπουργός, η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί πολύ πιο στενή εποπτεία. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, υπογράμμισε ότι, μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους από τις τράπεζες, «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος».



Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, αλλά αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά όπου συναντώνται για το συγκεκριμένο θέμα. 
«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε αν το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αρκεί για μια ενδεχόμενη διάσωση της Ιταλίας, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι το ερώτημα αυτό είναι άσχετο, επειδή η Ιταλία πρέπει απλώς να κάνει τη δουλειά της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να μειώσει το έλλειμμα και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.
«Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσει. Η Ευρώπη λειτουργεί με πράξεις και όχι με τον έναν να καθησυχάζει τον άλλον ότι είναι καλός άνθρωπος», είπε, προσθέτοντας ότι αν η Ρώμη δεν κάνει αυτά που πρέπει οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν αναλόγως.



Δεν υπάρχουν σχόλια: