Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κακώς δεν τιμούνται οι ναυτικοί την 28η Οκτωβρίου

Την εθνική μας επέτειο, θα τη γιορτάσουμε με παρελάσεις, τελετές και κυρίως με καταθέσεις στεφανιών στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, για να τιμήσουμε τους ήρωες που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για την Ελλάδα.

Στο εθνικό μας ηρώο όμως, που, πολύ σωστά, είναι αφιερωμένο στους πεσόντες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), αναφέρονται τα τοπωνύμια των μαχών, εκτός πέντε νεότερων εγγραφών, που πολέμησε ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.), μόνο. Δεν υπάρχει αναφορά για τις θυσίες του Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), του τέταρτου όπλου των Ε.Δ., αφού κατά τη διάρκεια του πολέμου εντάσσεται σε αυτές, εξοπλίζεται και διεξάγει τις θαλάσσιες πολεμικές μεταφορές, που, λόγω της σπουδαιότητός τους, αποτελούν και τον κύριο στόχο του εχθρού.
Ετσι, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ναυτικοί που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και μάλιστα με τον πολύ οδυνηρό θάνατο του ναυαγού, υπερβαίνουν τις 2.500! Κανένας άλλος κλάδος των Ε.Δ., εκτός του Σ.Ξ. φυσικά, δεν θρήνησε τόσο πολλούς νεκρούς! Καταστράφηκαν επίσης 429 πλοία, το 75% δηλαδή του εμπορικού μας στόλου, όταν η τότε θαλασσοκράτειρα Μεγάλη Βρετανία απώλεσε το 28% μόνο του δικού της! Ακόμη χάθηκαν και 551 πετρελαιοκίνητα / ιστιοφόρα, ήτοι το 66% της κατηγορίας αυτής.
Ασφαλώς, όσοι θυσιάζονται για την πατρίδα και μάλιστα σε πολεμικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως όπλου, σώματος, στολής, βαθμού, φύλου και προέλευσης, είναι όλοι τους ήρωες και ως ήρωες πρέπει να τιμώνται στον ιερό χώρο του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη!
Από το 1997 το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, προς τιμήν του, με παραστάσεις και έγγραφά του στη Βουλή των Ελλήνων, όπου υπάγεται το μνημείο αυτό, ζήτησε την αποκατάσταση αυτής της ολοφάνερης αδικίας, ώστε να εμφανιστούν επιτέλους και οι θυσίες των δύο Ναυτικών μας, Πολεμικού και Εμπορικού, στο εθνικό μας ηρώο!
Ειδικά για τους αφανείς, αλλά επιφανείς ήρωες του Ε.Ν. θα αρκούσε μια εγγραφή ή ανάρτηση πινακίδας σε κάποιο σημείο του χώρου του μνημείου, με τα ονόματα των πέντε ωκεανών όπου έδρασαν τα εμπορικά μας πλοία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περαίνοντας και προς δόξαν της κρατικής αδιαφορίας ή και αγνωμοσύνης, σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2007 ειδοποιήθηκαν, επισήμως, τρεις παλαίμαχοι του τελευταίου πολέμου, καταξιωμένοι και υπερήλικες φυσικά πλοίαρχοι, ότι επέκειτο η επιβράβευσή τους από την πολιτεία για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στον κατά θάλασσα συμμαχικό αγώνα. Η χαρά τους όμως μετατράπηκε σε απογοήτευση όταν... ξαναειδοποιήθηκαν πως η παρασημοφόρησή τους αναβάλλεται για... αργότερα!
Δυστυχώς, όμως, η προχωρημένη ηλικία τους, αφού ταξίδευαν από νωρίτερα του 1940 και η επιβαρυμένη, από τις κακουχίες της ναυτικής «ζωής», υγεία τους τούς ανάγκασε να... «μπαρκάρουν», ο ένας πέρυσι και οι άλλοι δύο φέτος, για το τελαυταίο, πιο μακρινό χωρίς γυρισμό ταξίδι της ναυτικής σταδιοδρομίας τους.

Φριξος Δημου

Πλοίαρχος Ε.Ν., Γλυφάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: