Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Εκποίηση ελληνικού πλούτου σε εξευτελιστικές τιμές από πράξεις ή παραλείψεις μερικών υπουργών


Του Αλέξανδρου ΜωραϊτάκηΗ έκθεση της ΔΕΘ αποτελεί δυστυχώς μία ακόμα ευκαιρία για όποιον θέλει να ασκήσει κριτική στην δεδομένη πλέον αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει την κρατική σπατάλη. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η δημοσιονομική κρίση, τονίζω πως πρέπει πλέον να προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε και το τελευταίο ευρώ. Η φετινή έκθεση αποδεικνύει και πάλι πως δύσκολα περιορίζεται η κρατική σπατάλη. Αν δεν περιορίσουμε τις δαπάνες και αν δεν πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, οι θυσίες θα πάνε χαμένες. Αυτό δυστυχώς αποδεικνύεται συνέχεια.


Προς μεγάλη μου έκπληξη παρακολουθώ τον πολιτικό κόσμο να καταδικάζει τις σπατάλες που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα διακοπής της σπατάλης. Πολιτικοί από όλα τα κόμματα, άρχισαν να λένε πως ξοδεύονται χρήματα χωρίς λόγο και πως έχει χάσει την αίγλη της η έκθεση. Επίσης κάποιοι λένε πως ίσως ο Πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να κάνει δύο ομιλίες αλλά μία. Η ομιλία όμως θα μπορούσε να γίνει μόνο από την τηλεόραση, χωρίς περιττά έξοδα.

Θυμάμαι και πέρυσι να λέγονται τα ίδια (από λιγότερους βέβαια) και τελικά είδαμε τρομερά έξοδα για μία ακόμα χρονιά και μάλιστα σε μία περίοδο που «λεφτά δεν υπήρχαν». Τότε με άρθρα μου είχα στηλιτεύσει αυτή τη συμπεριφορά. Είχα καυτηριάσει τα έξοδα να μεταφερθεί όλο το υπουργικό συμβούλιο, συν συμβούλους, γραμματείς, οδηγούς κ.α. και να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη. Διέμειναν στα καλύτερα ξενοδοχεία και νοίκιασαν χώρους. Φέτος ο Πρωθυπουργός ζητάει να πάνε οι απολύτως απαραίτητοι. Θα τον ακούσουν; Πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν; Οι 3.500 έως 11.000 αστυνομικών που θα μεταφερθούν πόσο θα στοιχήσουν στον κρατικό προϋπολογισμό; Τι συναντήσεις για ανάπτυξη θα γίνουν από υπουργούς και υφυπουργούς που δεν μπορούν να γίνουν στα υπουργεία ή που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα; Πάνω από 1 χρόνο πραγματοποιούνται μετακινήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη για ανάπτυξη και ένα έργο δεν έχει προχωρήσει. Γιατί δεν γίνεται η ομιλία μόνο από την τηλεόραση;

Είναι πραγματικά πρόκληση σε μία τέτοια εποχή να ξοδεύονται εκατομμύρια τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις κρατικές επιχειρήσεις. Χρόνια τώρα η ΔΕΘ δεν προσελκύει βλέμματα μεγάλων επιχειρηματιών του εξωτερικού και έτσι τα μεγάλα περίπτερα είναι «χορηγία» των Ελλήνων πολιτών. Σε μία περίοδο που αναζητούνται τρόποι να μειωθούν τα ελλείμματα, οι κρατικές επιχειρήσεις αλλά και οι κρατικοί οργανισμοί δεν συμβάλλουν. Ακόμη και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα προτιμούσαν αντί αυτής της σπατάλης να μην έμεναν άνεργοι συμπολίτες τους.

Ποιος ο λόγος για παράδειγμα πέρυσι να υπάρχει περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας; Των περιφερειών; Όλες οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις ήταν εκεί.

Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό κρατικό περίπτερο. Δεν είναι μόνο τα έξοδα ενοικίασης ενός περιπτέρου. Άλλωστε δεν είμαι αντίθετος στην προβολή των επιχειρήσεων. Αντιθέτως, αν έχει νόημα και αν υπάρχει προοπτική να βελτιωθούν οι πωλήσεις και τα κέρδη, πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες εκθέσεις οι επιχειρήσεις. Όμως αν τα έξοδα που γίνονται δεν μπορούν να έρθουν πίσω, τότε γιατί; Πόσοι γραμματείς, πόσα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, πόσοι φίλοι, πόσοι συνδικαλιστές μεταφέρονται κάθε χρόνο με λεφτά των δημοσίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη; Διαμένουν στα καλύτερα ξενοδοχεία και συλλέγουν τιμολόγια από τα καλά εστιατόρια μέχρι και από τα καλά μπουζουξίδικα. Ποια μη κρατική επιχείρηση πραγματοποιεί τόσα έξοδα; Καμία. Μόνο οι κρατικές που δεν ελέγχονται και που φυσικά ο πρόεδρος δεν βάζει τα χρήματα από την τσέπη του.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, ούτε οι επιχειρήσεις δίνουν λόγο στους μετόχους τους για το πόσα ξόδεψαν σε λίγες μέρες. Όσοι όμως πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και ζουν από κοντά τα όσα γίνονται, γνωρίζουν καλά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το πανηγύρι. Να κάνει ό,τι μπορεί η Κυβέρνηση ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της έκθεσης χωρίς κρατικά κεφάλαια. Μπορεί; Είναι σε θέση να προσελκύσει επιχειρηματίες και να αναβαθμίσει το ρόλο της έκθεσης; Μπορεί να φέρει συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό στη χώρα;  Μπορεί να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και να ανεβάσει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των κρατικών ΔΕΚΟ;

Το αν πρέπει να γίνει η ομιλία, ώστε να μη φανεί αδύναμος ο πρωθυπουργός είναι για πολιτική κατανάλωση και απλά συντηρούν τις πολιτικές «κοκορομαχίες». Ο κόσμος δεν ασχολείται με αυτά. Το νοιάζει το μέλλον του και αν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Γι΄ αυτό και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τα οικονομικά της χώρας και όχι για να βελτιώσουν το προφίλ τους και να κερδίσουν προσωρινά μερικές μονάδες στα γκάλοπ. Δυστυχώς για τους αδαείς οι αριθμοί της οικονομίας είναι αμείλικτοι και αποδεικνύουν δυστυχώς την αναποτελεσματικότητα.

Δεν είναι όμως μόνο η ΔΕΘ. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Το ίδιο μπορεί κάποιος να ισχυριστεί για τα δεκάδες άχρηστα στρατόπεδα που δεν βελτιώνουν το αξιόμαχο και που απλά υπάρχουν για να έχουμε ακόμα μερικές δεκάδες διοικητές και μία στρατιά στρατιωτών να τους χαιρετά. Το ίδιο μπορεί κάποιος να ισχυριστεί για τους οργανισμούς που μήνες τώρα κλείνουν μόνο στα χαρτιά.

Σήμερα βρισκόμαστε υπό μία νέα πίεση από την τρόικα για αποκλίσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ. Κλείνω την παρέμβασή μου λέγοντας πως αν η Κυβέρνηση στο συζητούμενο αυτές τις μέρες νόμο για τις Τράπεζες άλλαζε τον νόμο του κ. Αλογοσκούφη (που τότε κατέκρινε) ή αν πίεζε τις λίγες μεγάλες τράπεζες που δεν πλήρωσαν τον τόκο για τις προνομιούχες μετοχές να το κάνουν θα μειωνόταν η απόκλιση του ελλείμματος. Σας θυμίζω πως το κράτος δεν είναι επενδυτής και η δικαιολογία για ζημιές δεν γίνεται πιστευτή, ιδίως όταν στην ίδια Τράπεζα ανεβαίνουν τα έξοδα μισθοδοσίας. Το κράτος έβαλε χρήματα μετά από μεγάλες θυσίες των πολιτών για να τις σώσει ή έστω βοηθήσει και πήρε ως εγγύηση προνομιούχες μετοχές. Οφείλουν και αυτές από το υστέρημά τους να δώσουν αυτό που τους αναλογεί δηλαδή τον τόκο των χρημάτων που από τους δανειολήπτες. Έως πότε θα απολαμβάνουν ξεχωριστής  ευνοϊκότατης μεταχείρισης;

Αυτή την ύστατη ώρα, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μείωση των κρατικών δαπανών και να πετύχει από φέτος πρωτογενή πλεόνασμα. Να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να δώσει στον λαό ελπίδα και στις επιχειρήσεις αέρα να αναπνεύσουν.

Ο εξευτελισμός των κρατικών και άλλων αξιών τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και εκτός Χρηματιστηρίου τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς αντίδραση είναι το αποτέλεσμα της ατολμίας της Κυβέρνησης και της ακολουθούμενης αδρανούς οικονομικής πολιτικής. Ενώ γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν δεν το πράττουν όπως υποστηρίζεται από αναλυτές για να μην υποστούν το πολιτικό κόστος. Εάν είναι έτσι κάποιοι πολιτικοί βάζουν τους εαυτούς τους πάνω από τη χώρα. Εάν η Κυβέρνηση θέλει γιατί πρέπει να πουλήσει πράγματι ακριβότερα και σε λογικά επίπεδα την περιουσία του ελληνικού λαού πρέπει να διορθώσει άμεσα την πολιτική της. Ο πλούτος των Ελλήνων, υλικός και μη (μυαλά) που η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα για την εκπαίδευση τους, φεύγουν από την χώρα.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν την στιγμή που δεν αμφισβητείται η ασφάλεια τους, αφού υπάρχουν εκκρεμή 30 δις στο ΤΧΣ για τις Τράπεζες και στην Ελλάδα οι Τράπεζες προσφέρουν αποδόσεις που είναι 5 φορές υψηλότερες από ότι στο εξωτερικό, αφού: α) κάθε 3μηνο αμφισβητείται η συμμόρφωση στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου η καταβολή της δόσης από την τρόικα, β) Έλληνες πολιτικοί με λόγια, πράξεις, η παραλείψεις, κοντά ή μέσα στη Κυβέρνηση δημιουργούν θέμα ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή, γ) η δυσκολία επιβίωσης και οι φόροι προκαλούν ανάγκη να καταναλώσουμε τα έτοιμα. Τα σκάφη που ήταν στις ελληνικές μαρίνες (που ήταν ελληνικός πλούτος) και έδιναν ζωή στα νησιά μας εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία διότι έγινε λανθασμένη και παρά τον υπάρχοντα νόμο αντιμετώπιση ενός απλού θέματος της τουριστικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητος. Οι τιμές των ακίνητων έπεσαν, οι εταιρίες καταγράφουν συνεχώς λειτουργικές ζημιές, η ανεργία ανεβαίνει, οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν επισφάλειες λόγω ύφεσης και «κουρεμάτων» λόγω δημοσίου χρέους, οι χρηματιστηριακές αξίες καταρρέουν. Όμως οι επιδοτήσεις των κομμάτων και οι αμοιβές άλλων υψηλόβαθμών στελεχών δεν θίγονται, ή όταν θίγονται αυτό γίνεται συνήθως κατ’ ελάχιστον από τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα των «καλών εποχών». Επίσης και αυτό είναι το πιο αρνητικά εντυπωσιακό και οι κρατικές δαπάνες/σπατάλες παρά την ύφεση ανεβαίνουν.
* Ο κ. Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: