Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


3o Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών

ΘΕΜΑ: «Πώς μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»

Για τρίτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών, που έχει πλέον καταστεί ετήσιος θεσμός, με θέμα "Πώς μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία" στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2011.

Η επιτυχία των δύο Συνεδρίων της Αδελφότητoς που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2009 & 2010, με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων από τον χώρο της ναυτιλίας, καθιέρωσε ως θεσμό τη συνάντηση αυτή, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων σχετικά με θέματα που βρίσκονται στo προσκήνιο των ναυτιλιακών πραγμάτων, αλλά και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, ενισχύοντας τις σπουδές τους και τη μετέπειτα πορεία τους στο χώρο.
Εφέτος το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη δύο ανθρώπων που αγάπησαν με όλη τους την καρδιά τη θάλασσα και αγαπήθηκαν εξίσου από την μεγάλη οικογένεια της Ναυτιλίας, αλλά δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας, τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και τη Μαρία Τσάκου.
Ομιλητές θα είναι οι:
Ανδριανόπουλος Ανδρέας - τ. Υπουργος
Βαρουξάκης Ίων - FREE BULKERS S.A.
Βορδώνης Μανώλης - THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC
Κανάρης Θρασύβουλος - Διευθύνων σύμβουλος all4yachting.com
Κοτζιάς Γιάννης - INTERMODAL SHIPBROKERS CO.
Μερίκας Ανδρέας - Πρόεδρος τμήματος Ναυτιλιακών σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά
Μπάνος Γιώργος - GEORGE MOUNDREAS & COMPANY S.A.
Ξηραδάκης Γώργος - XRTC LTD.
Πατέρας Γιάννης - EUROBULK LTD.
Τσαβλίρης Γιώργος - TSAVLIRIS GROUP OF COMPANIES
Τσιγκάρης Δημήτρης - Πλοίαρχος - Στέλεχος ναυτιλιακών εταιριών
Τσόκλη Μάγια - Βουλευτής Επικρατείας *
Χατζηιωάννου Β. Πόλυς - SAFETY MANAGEMENT OVERSEAS S.A.
* Αναμένεται επιβεβαίωση.
Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, κ. Νίκος Μπαρδούνιας.
Η Aδελφότης των Υδραίων Αθηνών ιδρύθηκε το 1890 από μέλη των οικογενειών Μιαούλη, Τομπάζη, Κουντουριώτη, Μπουντούρη, Σαχίνη, Βούλγαρη, Τσαμαδού, Κριεζή, Θεοδωράκη και Γιουρδή. Οι πλοιοκτήτες που έγιναν ναυμάχοι το 1821, έχοντας μετρήσει πολλούς νεκρούς και έχοντας προσφέρει ολόκληρο τον στόλο τους από 186 πλοία και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους στον απελευθερωτικό αγώνα, μετοίκησαν το 1830 στην Αθήνα, συμμετέχοντας στην ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους. Τέσσερα μέλη της άτυπης ακόμα τότε Aδελφότητος έγιναν Πρωθυπουργοί, οι Γ. Κουντουριώτης, Α. Κριεζής, Δ. Βούλγαρης και ο Αθ. Μιαούλης. Το 1930 ο Ναύαρχος Νικόλαος Βότσης έδωσε νέα ώθηση στην Αδελφότητα ως Πρόεδρος υπο την επίτιμο προεδρία του Ναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη. Την περίοδο 1938 - 1954 Πρόεδρος ήταν ο εφοπλιστής και Βουλευτής Γκίκας Κουλούρας, εμπνευστής και συνιδρυτής της "Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών", καθώς και του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας, το οποίο δώρισε μετέπειτα στο Κράτος.
Σκοποί της Aδελφότητος ήταν και παραμένουν οι ίδιοι και σήμερα, οι παρεμβάσεις σε εθνικά θέματα, η διατήρηση της μνήμης της προσφοράς της Ύδρας στο έθνος και η προβολή αυτής, η διατήρηση επαφής με φιλέλληνες, η φιλανθρωπική δράση, οι δωρεές για κοινωφελείς σκοπούς, η προστασία της περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, αλλά πάνω απ'όλα η προσπάθεια της Αδελφότητος να συμβάλλει στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, που περνάει ιδιαίτερη κρίση τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: