Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Εμπλοκή: Γόρδιος δεσμός η υπόθεση του ρωσικού νηογνώμονα


Ανοικτό παραμένει ακόμα το ζήτημα της πιστοποίησης των 64 μέχρι χθες ακινητοποιημένων πλοίων, λόγω των μη έγκυρων πιστοποιητικών του ρωσικού νηογνώμονα.'
Χθες, ανώτερα στελέχη του νηογνώμονα επισκέφθηκαν το γενικό γραμματέα Ναυτιλίας του ΥΠΑΑΝ, Νίκο Λίτινα, ο οποίος τους εξήγησε από κοντά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, και τους ζήτησε να αναλάβουν τη λύση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ρώσικου νηογνώμονα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον κ. Λίτινα, στο κτήριο του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη, υπογράμμισαν ότι διαθέτουν δίκτυο περίπου 900 επιθεωρητών και ότι έχουν την ικανότητα να δεχθούν άμεσα αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους πλοιοκτήτες ώστε να εξετάσουν τα πλοία και να τα εντάξουν στην κλάση τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι Ρώσοι τόνισαν ότι θα βασιστούν στις εκθέσεις που έχουν κάνει οι επιθεωρητές τους ήδη για τα πλοία αυτά, τις οποίες και αναγνωρίζουν, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Αιτήσεις που θα πρέπει αναφέρουν με ακρίβεια τις λεπτομέρειες της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί στα πλοία τους.
Σύμφωνα με το σχέδιό τους τα πλοία θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την εξέλιξη της επιθεώρησης σε κάθε πλοίο, ώστε η διαδικασία ταξινόμησης να συνεχιστεί από το σημείο εκείνο.

Ενωση Ημερόπλοιων Σκαφών
Από την πλευρά της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών, τα μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν έχουν αποφασίσει πώς θα κινηθούν, αφού έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τη στάση που θα κρατήσει ο ρωσικός νηογνώμονας. Σημειώνεται ότι σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση θα απευθυνθεί σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, ώστε να συμβουλεύσει τα μέλη της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σημειώνεται ότι η ΠΕΝΕΤΗΣ έχει ζητήσει από το υπουργείο:
α) την κατάργηση του Π.Δ. 345 / 2003 που εντάσσει τα πλοία σε κλάση και αντικατάστασή του με ένα ρεαλιστικότερο νομικό πλαίσιο για τα μικρά σε μέγεθος πλοία, ή
β) την υιοθέτηση ισοδύναμων μέτρων κανονισμών νηογνωμόνων από το ΚΕΕΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του Π.Δ. 103 / 99.
Οπως υπογραμμίζει η ΑΝΕ Σύμης σε επιστολή της προς τον ΥΠΑΑΝ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «οι διεθνείς κανονισμοί επιτρέπουν στο ίδιο το κράτος να εκδώσει πιστοποιητικά κλάσης εφόσον λάβει ισοδύναμα μέτρα. Για όσα πλοία έχουν εκδοθεί κυβερνητικά πιστοποιητικά από την Ελληνική Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων υπάρχουν ήδη ισοδύναμα μέτρα δεδομένου ότι όλες οι επιθεωρήσεις έχουν γίνει σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και επομένως καλύπτουν τα πρότυπα των αναγνωρισμένων νηογνωμόνων».

Διενέργεια έρευνας
Σημειώνεται ότι ήδη οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έπειτα από εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη πραγματοποιούν έλεγχο για τις συνθήκες δραστηριοποίησης του ρωσικού νηογνώμονα στην Ελλάδα. Επίσης η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά έχει παραγγείλει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος τη διενέργεια έρευνας που αφορά στην έκδοση βεβαιωτικών κλάσης πλοίων που φέρουν ελληνική σημαία από τον εκπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: