Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ Εγκατέλειψε... το κλυδωνιζόμενο καράβι


Η πρώτη «ηρωική έξοδος» υπουργού της κυβέρνησης
Γ. Παπανδρέου έγινε από ένα πρόσωπο που οφείλει 
την ύπαρξή του στην πολιτική αποκλειστικά στον πρωθυπουργό.
Της Αγγελικής Σπανού



Τον καθηγητή Νομικής Χάρη Παμπούκη, ο οποίος μετά τις εκλογές του 2009 ήταν το άτυπο Νο2 της κυβέρνησης, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Επικρατείας, ενώ στον ανασχηματισμό του Ιουνίου υποβαθμίστηκε, ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα τη ναυτιλία.

Σε πρώτο επίπεδο, αιτία της ρήξης είναι η μη ικανοποίηση του αιτήματός του να επανασυνασταθεί το αυτόνομο υπουργείο Ναυτιλίας, όπως ζητά ο κόσμος του εφοπλισμού και όπως επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο βάθος της εικόνας κρύβονται, όπως όλα δείχνουν, προσωπικές στρατηγικές, πληγωμένες φιλοδοξίες και ματαιωμένοι σχεδιασμοί, που επέτρεψαν σε έναν πολιτικό με λαμπρή καριέρα στον ιδιωτικό τομέα -ήταν πανίσχυρη η δικηγορική εταιρεία στην οποία μετείχε ο Χ. Παμπούκης- να εγκαταλείψει το πλοίο την ώρα που μπάζει νερά. Μάλιστα, στην επιστολή παραίτησής του ο πρώην υπουργός φροντίζει να υπενθυμίσει ότι είχε διαφωνίες με κυβερνητικές αποφάσεις, τις οποίες πάντως δεν εξέφρασε ποτέ δημοσίως, ενώ εμφανίζει την αποχώρησή του ως υπόθεση πολιτικής και προσωπικής τιμής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από την πρωτοβουλία του κ. Παμπούκη, παρόλο που ήταν γνωστό το αίτημά του (το οποίο διατυπώθηκε μέσω ΜΜΕ), είχε απορριφθεί από τον πρωθυπουργό και είχε ενοχλήσει τουλάχιστον δύο υπουργούς.
Όλα ξεκίνησαν με έναν αιφνιδιασμό από την πλευρά του κ. Παμπούκη, όταν, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στις αρχές της εβδομάδας, τάχθηκε υπέρ της επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας, αφήνοντας εμβρόντητους συναδέλφους του, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Ακολούθησε ένα θερμό επεισόδιο στη διάρκεια του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, μιλώντας για το δικό του νομοσχέδιο, σχολίασε τις δηλώσεις Παμπούκη, χωρίς να τον κατονομάσει, σημειώνοντας: «Δέχομαι υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης που εγείρουν θέμα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας, με ενσωμάτωση και του λιμενικού». Τον κ. Παμπούκη «άδειασε» και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας: «Εγώ εισηγήθηκα το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά του λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».


Ο πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση πυροσβεστικού χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας την επιθυμία του για «συλλογική δουλειά» και για υπουργούς που «δεν είναι κολλημένοι με τις καρέκλες». Ο κ. Παπουτσής φέρεται να απάντησε εκνευρισμένος: «Είμαστε κολλημένοι με την αξιοπρέπειά μας» ή «κολλημένοι με την αναξιοπιστία».

Η επιστολή παραίτησης
Στην επιστολή παραίτησής του ο Χάρης Παμπούκης εμφανίζεται ως Δον Κιχώτης της ανάπτυξης που πολεμά με τους ανεμόμυλους της συντήρησης. Μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους. Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας. Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά».
Και συνεχίζει εξηγώντας τη στάση του τα τελευταία δύο χρόνια:
«Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σε αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν. Η αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη, καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: