Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

“ Γκρεμίζεται” ο φράκτης Παπουτσή

Του Νίκου Δεμισιώτη
Με τη… μακέτα του φράκτη στον Εβρο κλεισμένη σε κάποιο ντουλάπι του γραφείου του στον έβδομο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη θα μείνει τελικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος επί επτά ολόκληρους μήνες προανήγγειλε τη δημιουργία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπερσύγχρονος φράκτης (ή, διαφορετικά, το σύγχρονο γεφύρι της Αρτας) για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, συνολικού μήκους 12,5 χιλιομέτρων και ύψους τριών μέτρων, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ. Η οριστική αυτή απόφαση έχει μπόλικο παρασκήνιο, που εκτείνεται από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες και από εκεί μέχρι την… Αγκυρα!

«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής σχεδιάζει στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράκτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών» δήλωνε στις 2 Ιανουαρίου ο κ. Παπουτσής, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως τα εγκαίνια θα γίνονταν τέλη Μαρτίου ή το πολύ αρχές Απριλίου! Στις 18 Μαΐου ο κ. Παπουτσής δίνει στη δημοσιότητα ένα σκαρίφημα της τελικής μορφής του φράκτη, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως «ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και η κοστολόγηση, παραμένουν όμως κάποιες νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, συγκεκριμένα ένα Προεδρικό Διάταγμα και μια τυπική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προκειμένου το έργο να μπει στη τελική του ευθεία»!

Παράλληλα με τις πομπώδεις δηλώσεις Παπουτσή, η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα για τη χρηματοδότησή του έργου από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ένα αίτημα το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν «απολύτως συμβατό με τον κανονισμό του Ταμείου και επομένως αναμένουμε και από εκεί την έγκριση και την αξιολόγηση. Αλλά ακόμα και αν δεν αξιολογηθεί, ούτως ή άλλως θα προχωρήσουμε με εθνικούς πόρους»!
Από εκεί και πέρα αρχίζει το παρασκήνιο. Η αρμόδια επίτροπος Σ. Μάλμστρομ απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής πλευράς και αφήνει χωρίς χρηματοδότηση το έργο, ενώ, όπως είναι εύκολα κατανοητό, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με εθνικούς πόρους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται πως, εκτός από την κυρία Μάλμστρομ, τον φράκτη δεν ήθελε ούτε η τουρκική πλευρά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν πιέσεις προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του αρνήθηκε να δώσει το ok προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή και έτσι ο φράκτης έμεινε στα χαρτιά και τη θέση του θα πάρει μια τεραστίων διαστάσεων τάφρος που κατασκευάζει ο Ελληνικός Στρατός!
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: