Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τα Ξύλινα Τείχη

Ο καπ. Φρίξος Δήμου είναι απόφοιτος
της Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας
Άρθρα αναγνωστών μας 


Διαβάσαμε στον ΤΥΠΟ πως οι εισροές του ναυτιλιακού συναλλάγματος, τα δέκα τελευταία χρόνια, ανήλθανε στο ποσό των 140 δις. Ευρώ που αντιστοιχούν στο μισό του δημόσιου χρέους ή σε έξι Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης: Θα μπορούσε όμως να αυξηθεί, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη ζοφερή περίοδο της οικονομίας μας, ακόμη περισσότερο και να μειωνόταν ταυτόχρονα και η μάστιγα της ανεργίας εφόσον η νεολαία ακολουθούσε, όπως παλιότερα, τα θαλασσινά επαγγέλματα.
Είναι χρέος λοιπόν της Κυβέρνησης, ν’ αφήσει κατά μέρος τη δημοσιοϋπαλληλική της νοοτροπία, ν’ ανασκουμπωθεί και να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να επιστρέψουν οι νέοι μας στη θάλασσα.
Πρώτο κίνητρο αλλά και συνταγματική της υποχρέωση, είναι η αναβάθμιση της καταρρακωμένης ναυτικής εκπαίδευσης και η υπαγωγή της στην τριτοβάθμια παιδεία.
Είναι τουλάχιστο εξωπραγματικό π.χ. οι πανεπιστημιακές σχολές πλοιάρχων και μηχανικών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας να χορηγούν μέχρι και διδακτορικά διπλώματα κι εμείς η χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, αδιαβάθμιστα πτυχία που ετροχρονισμένα μετά από μία …δεκαετία μπορούν να αναβαθμιστούν σε ισάξια των … ΤΕΙ κι όχι ΑΕΙ φυσικά (Ν/3450/06)!!!! Και δεύτερο να προσέξει τους πάντοτε ξεχασμένους ναυτικούς! Εργαζόμενους και συνταξιούχους».
Εάν ενεργήσει, η κυβέρνηση, σωστά και έγκαιρα, είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην εθνική μας ναυτιλία, τα «ξύλινα τείχη» θα ξανασώσουν την Πατρίδα.


Με τιμή,
Φρίξος Δήμου
Πλοίαρχος Ε.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: