Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«’Οχι» Τέντε στον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις


"Όχι" Τέντε στον συνδικαλισμό στις ΕΔ
Αρνητικός στη δυνατότητα συνδικαλιστικής δραστηριότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίσθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, με πρότασή του προς την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Παρά τη θετική εισήγηση του εισαγγελέα Χαράλαμπου Δημάδη, ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα είναι αντίθετη με τη στρατιωτική πειθαρχία και τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων.
Ο κ. Δημάδης είχε υποστηρίξει πως οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μια ειδική κατηγορία Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είναι μεν κείμενοι εκτός του πεδίου των επιμέρους εγγυήσεων των συνταγματικών δικαιωμάτων αλλά επιτρέπεται να ασκούν συνδικαλιστική δράση.
Στην εισήγηση του εισαγγελέα Δημάδη προκύπτει η ακύρωση προηγούμενης απόφασης του Εφετείου και κατοχυρώνεται η συνδικαλιστική ελευθερία… Ειδικότερα ο εισαγγελέας τονίζει ότι:
«Αυτή η ελευθερία παρουσιάζεται από την θετική της πλευρά, περιλαμβάνουσα το δικαίωμα των εργαζομένων και των εργοδοτών τους που ασκούν το ίδιο επάγγελμα να συνιστούν σωματεία, τα οποία επιδιώκουν την υπεράσπιση την προστασία και προαγωγή οικονομικών, επαγγελματικών και ιδεολογικών συμφερόντων των μελών τους, αλλά τους επιτρέπει ακόμα και να συμμετέχουν ελευθέρως σε υφιστάμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς να εξαρτώνται από προηγούμενη άδεια ή πλήρωση άλλων προϋποθέσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Δημάδη τα στρατιωτικά συνδικαλιστικά όργανα μπορούν να λειτουργούν όπως και τα αντίστοιχα όργανα των αστυνομικών οι οποίοι ασκούν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα, επιτρεπτό κατά το Σύνταγμα χωρίς, την ύπαρξη του δικαιώματος της απεργίας.
Την τελική απόφαση θα λάβει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Την υπόθεση για λογαριασμό των στρατιωτικών που έχουν προσφύγει υποστηρίζουν  οι δικηγόροι  Γεώργιος Αντωνακόπουλος και Δημήτριος - Ευτύχιος Καλαμίδας.

Σχόλιο: Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι το συνδικαλιστικο όργανο των Ε.Δ και γενικότερα των στρατιωτικών, όφειλε και έπρεπε να είναι οι φυσικές τους  Ηγεσίες. Όμως καθώς αυτές καθεύδουν και αναλώνονται σε τυφλή υπακοή των πολιτικών τους ταγών, αδυνατούν να ασκήσουν οποιανδήποτε πίεση ή να αντιδράσουν στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές. Συνεπώς οφείλουμε μόνοι μας να αντιδράσουμε. όπως μόνους μας εγκατέλειψε η ηγεσία μας . Λυπούμαστε για αυτούς τους κυρίους αλλά ποιό πολύ λυπούμαστε για εμας. Για όλους αυτούς που θα πετάξουν την λάσπη σε αυτή την εισήγηση πρέπει να γνωρίζουν ότι κύριο αίτημα των ένστολων στελεχών είναι να μπορέσουν να κρατήσουν τον όρκο που δώσανε προς την πατρίδα και την συνείδησή τους σε άκρα αντίθεση με άλλες κάστες της κοινωνίας μας. Αρκεί βέβαια να μην καταντήσουν το συνδικαλισμό όπως η σύγχρονη νεοελληνική κοινωνία του Λιμ. Σώματος μη εξαιρουμένου.
ΜΘΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια: