Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Επίλογος

Ο επίλογος
Σήμερα δεν θα καταγράψω το ευχάριστο και ελλιπές αλλά το άριστο και αληθές.
Να λοιπόν που φτάσαμε στον επίλογο μιας μακράς υπηρεσιακής διαδρομής ενός
Αντιναυάρχου Αρχηγού, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, εν έτει 2010, μήνα Οκτώβριο!!!
Διετέλεσε ανώτατος Αξιωματικός από την 26.04.2004, σε θώκους ναυάρχου από το 21.03.2006,
Ε! νισάφι πια!!

Με την ανάδειξη του σε αρχηγό, αρχικά πυροδοτήθηκε μια νέα ελπίδα για το Λιμενικό Σώμα και πολλοί ανέμεναν με αγωνία, ελπίζοντας να δουν καλύτερες μέρες, απ’ ότι με τους προκατόχους του. Διαψεύστηκαν όμως οικτρά!
Όφειλαν προηγουμένως να σκεφτούν ότι, δεν ήταν αυτός που έδωσε την παραίτηση του, επειδή το ΠΔ 189/09 τον έθιγε;
Πως λοιπόν κάποιος που παίρνει πίσω την παραίτηση του για να «υφαρπάξει» την καρέκλα του συμμαθητή προκατόχου του, παραπλανώντας τον, θα υπερασπιστεί το Λιμενικό Σώμα, το προσωπικό και τον νέο επιχειρησιακό ρόλο του Λιμενικού;
Πώς θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του προσωπικού;
Αναρωτιέμαι πώς κατάφερες μέσα σε τόσο μικρό διάστημα να ισσοροπήσεις την τόλμη (παραίτηση) με το συμβιβασμό (ανακαλώ)
Από τα έργα και τις ημέρες του Αντιναυάρχου, και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι ο με νοοτροπία "δημόσιου υπαλλήλου" ένστολος, που έγινε και αρχηγός, ανέλαβε να ικανοποιήσει μόνο την μικρή μερίδα των αυλικών του ή εκείνους με τους οποίους είχε δημιουργήσει "υποχρεώσεις" και ανίερες συμμαχίες.
Δεν έκανες τίποτα προς όφελος του Λιμενικού και των Λιμενικών.
Απέσπασες ειρωνικά σχόλια στην επί χάρτου άσκηση που σου επέβαλαν οι ινστρούχτορες απόστρατοι αστυνομικοί, στην άσκηση «Αιγαίου (αστυ) φύλακας». Το ίδιο και την στάση σου όταν κανένας από τους τελευταίους τρεις υπουργούς δεν σε προσφώνησε στην τελετή παράδοσης του νέου υπουργείου..
Δεν ενέπνευσες τους ανθρώπους που σε πίστεψαν και σε εμπιστεύονταν.
Παραδίνεις έναν Οργανισμό υπό κατάρρευση, που αιμορραγεί και πάσχοντα από ανίατη ασθένεια.
Ένα Λιμενικό Σώμα, το οποίο οδηγείται σε πλήρη απαξίωση, αποσάθρωση και τελικά στη διάλυση.

Για όλα φέρεις ακεραία την ευθύνη αφού τα πέντε τελευταία χρόνια διετέλεσες Β', Α' Υπαρχηγός και Αρχηγός του.

Η κατάντια του Λιμενικού είναι δικό σου επίτευγμα, αφού έτσι συμφώνησες και δέχτηκες. .

Πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς την αδιάφορη στάση του, τόσο προς το Σώμα που τον ανέδειξε, όσο & για το έμψυχο δυναμικό που τον στήριξε ?
Τιμωρούσες ή δεν τιμωρούσες, επιβράβευες ή μεμφόσουν, ανάλογα με τα πρόσωπα και όχι με το είδος ή την ένταση του παραπτώματος, τις πράξεις ή παραλείψεις τους.
Όσοι δεν ήταν στο μαντρί και στην αυλή σου, τους "τελείωνες" με συνοπτικές διαδικασίες.
"Έφαγες" ή εξώθησες στην παραίτηση αξιωματικούς ικανούς, έμπειρους, εργατικούς, έντιμους & άξιους, γιατί τους φοβόσουν, τους αντιπαθούσες για τα προσόντα τους αυτά ή επειδή ήταν καλύτεροι από τους υποτελείς αυλικούς σου.
Επί των ημερών του και συνεπεία της αδιαφορίας σου, συντελέστηκε η μεγαλύτερη εκκροή ανώτερων αξιωματικών, ανάλογη της οποίας δεν υπήρξε ποτέ.
Αποτέλεσμα αυτής της επιλεκτικής, κατά πρόσωπα και όχι ανά αξία, συμπεριφοράς, είναι και τα πολλά κρούσματα απειθαρχίας και ανήκειας συμπεριφοράς λιμενικών, που παρατηρήθηκαν κατά τα τελευταία 5 χρόνια στο Σώμα. Η έλλειψη εμπειρίας των επικεφαλής που ορίζατε, η τακτική του βολέματος των παιδιών του φέουδου σας και της απόλυτης αδιαφορίας, οδήγησε σε απαράδεκτα φαινόμενα διαφθοράς, ένδειας και εξαθλίωσης, φαινόμενα που προκαλούν και εξεγείρουν τη συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη και σοβαρού στελέχους του λιμενικού.

Αυτό το σύστημα εκθρέψατε και πρέπει να νοιώθετε ντροπή!
Προς όφελος των «αυλικών», των υποτακτικών, των καθοδηγητών και των «φιλιππινέζων» σου και για να τους ικανοποιήσεις, εγκλώβισες όλους τους Αξιωματικούς που αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Σώμα, αδιαφορώντας για τα συμβούλια κρίσεων που υποχρεούσουν να συγκαλέσεις. Προφανώς αμέλησες ότι όσοι μόνιμα αδικούν στελέχη με ευνοϊκές επιλογές, θέσεις και μεταθέσεις, πικραίνουν τα στελέχη και υπονομεύουν τη συνοχή.
Έτσι ξεπουλήθηκε η κοινωνία του ΛΣ.

Αδιαφόρησες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού (φάρμακα, γιατροί και οδοιπορικά ακόμη αναμένονται από το προσωπικό)
Εξασφάλιζες και διατηρούσες εξαιρετικές σχέσεις με τους εφοπλιστές, κυρίως τους ακτοπλόους. Σε απασχολούσαν μόνο οι δημόσιες σχέσεις και κοινωνική συναναστροφή με τον εφοπλισμό & τους παράγοντες της ναυτιλίας.
Επισκέφτηκες την παραμεθόριο και τα νησιά, ύστερα από πιέσεις των δημοσιογράφων και της προσπάθειας να καλλιεργήσεις ένα εξωστρεφές προφίλ και το έκανες με την συνοδεία καμερών και αρκετής δόσης φανφάρας. Δικαιολογημένα πολλοί μίλησαν για έναν άγνωστο καινούργιο άνθρωπο και Αξιωματικό που μεταλλάχτηκε με τα «ναυαρχεία» όπου ανελίχθηκε.
Να σκεφτείς κανείς πόσο απλός & προσγειωμένος ήταν μέχρι την αναρρίχηση του στα ανώτατα αξιώματα, ώστε αναδείχτηκε ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης των Αξιωματικών Λ.Σ, έχοντας την καθολική αποδοχή των συναδέλφων του και της ηγεσίας.
Δυστυχώς όμως η αδιαφορία σου για την κατάσταση του Λιμενικού είχε καθοριστικές συνέπειες για την πορεία και μετεξέλιξη του Σώματος, πιο καθοριστικές & επιζήμιες από οποιαδήποτε οικονομική κρίση, στην οποία μας οδήγησαν οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια.
Δυστυχώς δεν θα παραδώσεις ένα άψυχο σώμα αλλά το χειρότερο, ένα ανήμπορο Σώμα. Έναν οργανισμό αδύνατο, αδύναμο, ανίσχυρο, ανίκανο για αντίσταση στις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν.
Ας αξιολογήσεις και μόνος το έργο & τα επιτεύγματα σου & ας τα συνοψίσεις στο κύκνειο άσμα σου!

Καλό ξημέρωμα κύριε Αρχηγέ Λ.Σ.!

1 σχόλιο:

Exantas είπε...

Η ζωή είναι άδικη, σκληρή, αδίστακτη. Από τη μια κρατάει κρίνο & από την άλλη ρομφαία.

ΜΘΧ