Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι παραιτήσεις δεν φέρνουν εκλογές. Ανεδαφική η πρόταση Π.Καμμένου για πρόωρες εκλογές

Ανεδαφική χαρακτηρίζεται από Συνταγματολόγους η πρόταση του Π.Καμμένου για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μετά από παραίτηση όλων των βουλευτών του κόμματος του και των αναπληρωτών αυτών.

Την πρόταση την απηύθυνε και στον Αλ.Τσίπρα. Όμως, όπως… επισημαίνεται από τους επιστήμονες, η παραίτηση των βουλευτών το μόνο που θα έκανε ήταν να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές για τη συγκεκριμένη θέση του βουλευτή και των αναπληρωματικών του, σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Σε αυτές τις εκλογές, δεν συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα άλλα κόμματα, αλλά μόνο εκείνο ή εκείνα των οποίων οι βουλευτές παραιτήθηκαν.
Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί μετά την καταδίκη του Δ.Τσοβόλα από το Ειδικό Δικαστήριο το 1992 και την αυτοδίκαιη έκπτωσή του από το βουλευτικό του αξίωμα. Τότε σε ένδειξη συμπαράστασης είχαν παραιτηθεί και όλοι οι αναπληρωματικοί βουλευτές με αποτέλεσμα στη Β’ΑΘηνών και μόνο να διενεργηθούν και πάλι εκλογές, στις οποίες όμως δεν συμμετείχε κανένα άλλο κόμμα εκτός από το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων του Β.Λεβέντη.

Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παραιτηθούν, σύμφωνα με την πρόταση του Πάνου Καμμένου, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές, για τις συγκεκριμένες έδρες, στην οποίες μπορεί να πάρει μέρος, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό, όποιο κόμμα θέλει. Το δήλωσε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου , στον Real fm, o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσογόνος.

Ο κ. Χρυσόγονος, ανέφερε ότι, εκλογές θα πρέπει να γίνουν και στην περίπτωση που παραιτηθεί, ένας από τους βουλευτές Επικρατείας των κομμάτων και όλοι οι αναπληρωματικοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: