Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινή πλεύση ναυτιλίας - οικονομίας

Το πλαίσιο που θα συμβάλει στην ακόμη στενότερη σχέση της ελληνικής ναυτιλίας με την εθνική οικονομία συζητήθηκε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνάντηση που έγινε σε μία κρίσιμη περίοδο για τον τόπο και την ελληνική οικονομία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στην εθνική οικονομία και την ελληνική ναυτιλία (φορολογικό, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας) και κυρίως το πώς θα γίνει στενότερο «δέσιμο» της ναυτιλίας με τον τόπο. Τέθηκαν στο τραπέζι ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα, ενώ εξετάσθηκε και το θεσμικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν την ελληνική ναυτιλία, αλλά και το μέλλον της χώρας μας.

Από την πλευρά του ελληνικού εφοπλισμού επαναβεβαιώθηκε η θέση που έχει διατυπώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, ότι η ναυτιλία πάντα συνδράμει την πατρίδα όταν υπάρχει ανάγκη και εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να φέρουμε όσο περισσότερα πλοία μπορούμε κάτω από την ελληνική σημαία».

Ο ελληνικός εφοπλισμός εμφανίζεται να έχει συγκεκριμένο σχέδιο συμβολής του στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών από το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς που παρουσιάσθηκε αναλυτικά και στον πρωθυπουργό, μέχρι και την ενίσχυση του μεριδίου του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας και την αύξηση της απασχόλησης. Το σχέδιο αυτό θα ξεδιπλώνεται σταδιακά και θα εκφράζεται πρωτίστως μέσα και από την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου.

Τη στάση αυτή αναγνώρισε και η κυβέρνηση, καθώς στην ανακοίνωση από το μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι «ο εφοπλισμός ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις μας να εξετάσει τρόπους συνεισφοράς στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης».

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι για την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου εργάζεται και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που στόχο έχει τόσο την ποιοτική όσο και την ποσοτική βελτίωση του εθνικού νηολογίου, με την ανάλογη αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την απασχόληση στη συνάντηση εξετάσθηκαν τρόποι δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην ελληνική ναυτιλία για την ανακούφιση από την ανεργία.

To KKE σχολιάζοντας την συνάντηση της ΕΕΕ με τον πρωθυπουργό, με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στους εκπροσώπους του ελληνικού εφοπλισμού σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Θρασύτατοι και προκλητικοί οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών εμφανίστηκαν ως μεγάλοι ευεργέτες με τη φιλανθρωπία της ελεημοσύνης, τη στιγμή που δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ απ' τα τεράστια κέρδη τους στο ταμείο των απόμαχων ναυτικών που βρίσκεται υπό χρεοκοπία και το οποίο έχουν ληστέψει επανειλημμένα».

Προσφορά 30 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ενημέρωση που έκανε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης για το υπό εξέλιξη πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού, ύψους πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Στη διάθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, βρίσκεται ένα σημαντικό κεφάλαιο από χορηγίες των εφοπλιστών το οποίο θα διατεθεί σε βάθος τριών ετών σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ανάγκες επιβίωσης. Επίσης ένα κονδύλι ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη βελτίωση της υποδομής και των συνθηκών διαβίωσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, στο πρώτο στάδιο το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη στήριξη των αναγκών σίτισης άπορων οικογενειών με ανήλικα παιδιά. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί ακόμα και σε άλλους τομείς, όπως η υγεία με την προσφορά ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε άπορα παιδιά ή παιδιά ανασφάλιστων γονέων.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η ΕΕΕ έχει λάβει τη σχετική άδεια για να βοηθήσει στην παροχή νοσηλευτικής περίθαλψης σε παιδιά απόρων οικογενειών μέσω των Νοσοκομείων Παίδων.

Ενίσχυση του νηολογίου

Ο υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης, που ήταν παρών στη συνάντηση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την κατάλληλη υποστήριξη του νηολογίου με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και την προσέλκυση ναυτιλιακού συναλλάγματος.

Επίσης επεξεργάζεται τη δημιουργία μιας ενιαίας ναυτιλιακής θυρίδας για την εξυπηρέτηση των χρηστών της ναυτιλίας, αλλά και την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών διαχείρισης και ανάπτυξης εμπορικών στόλων, μέσω της εξάλειψης της γραφειοκρατίας και της αποτελεσματικής επί 24ώρου βάσεως παροχής υπηρεσιών.

Επιπλέον, στοχεύει στην προσέλκυση στην Ελλάδα, μέσω πλέγματος κινήτρων, εταιρειών παροχής βοηθητικών προς τη ναυτιλία υπηρεσιών. Η δράση αυτή θα προσφέρει στην ελληνική ναυτιλία ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο εθνικό προϊόν και θα ενισχύσει την εθνική μας οικονομία, σύμφωνα με τον υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: