Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η ναυτιλία και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη


Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν προσφέρουν τίποτα στην Ελληνική οικονομία και δεν πληρώνουν φόρους. Θεωρώ άδικη αυτή την “επίθεση” και πιστεύω πως αν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών είχαν στηρίξει τη ναυτιλία σήμερα θα είχαμε λιγότερα προβλήματα.
Θεωρώ επίσης πως μπορεί ο εφοπλιστικός κλάδος να βοηθήσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με εφοπλιστικούς κύκλους η Ελληνική Ναυτιλία έχει προσφέρει στο Ελληνικό κράτος 40 δισ. ευρώ από εισαγωγή συναλλάγματος την τελευταία δεκαετία, ποσό που ξεπέρασε κατά πολύ το τουριστικό συνάλλαγμα. Επίσης 250 χιλιάδες Έλληνες δουλεύουν στην Ελληνική ναυτιλία. Τέλος  δισεκατομμύρια δολαρίων που απέσπασε η Ελληνική Ναυτιλία από το παγκόσμιο εμπόριο μετατράπηκαν σε ευρώ ενισχύοντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι εφοπλιστές συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην συντήρηση των ναυτικών σχολών, συντελούν στο να διατηρείται η ναυτοσύνη και η τεχνογνωσία, προσφέρουν αμοιβές χιλιάδων ευρώ στον Έλληνα ναυτικό, ενώ θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως ναυτιλία δεν είναι μόνο το χρηματικό κεφάλαιο. Είναι και οι άνθρωποι στη στεριά και την θάλασσα.
Μπορούν όμως να συμβάλλουν και με άλλους τρόπους που μάλιστα θα  είναι και προς το συμφέρον τους. Πιο συγκεκριμένα: α) Μπορούν να δίνουν δουλειές σε δικηγορικά γραφεία εγκατεστημένα στην Ελλάδα, β) να δίνουν διαιτησίες στον Πειραιά αντί στο Λονδίνο, γ) να φτιάχνουν ελληνικές offshores αντί Marshall Island, BVI κ.α., δ) να δίνουν δουλειές σε ελληνικά λογιστικά γραφεία, ε) να χρησιμοποιούν τράπεζες και ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα μπορούν να κάνουν συναλλαγές i) σε ξένες μετοχές μέσω ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ, ή του ΧΑ (XNET) και στη συνέχεια να παραδίδονται οι μετοχές στην τράπεζα θεματοφυλακής στην Ελβετία. Έτσι θα γλυτώνουν και δεν θα καταβάλουν το swiss stamp duty που είναι 0,15% για κάθε συναλλαγή. Μέσω της χώρας μας οι συναλλαγές είναι φθηνότερες και η εξυπηρέτηση υπέρτερη. ii) Το ίδιο μπορεί να γίνει και για συναλλαγές σε ομόλογα. Αγορές ή πωλήσεις μπορούν να γίνονται από ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ και μετά να παραδίδονται με αντικαταβολή στην ξένη τράπεζα θεματοφυλακής. iii) Σε forex οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ συνεργάζονται με ξένες τράπεζες και ΑΧΕΠΕΥ, πραγματοποιούν αγορές και πωλήσεις με 1 pip spread έναντι των 10-20 pipsπου χρεώνονται συνήθως. Γιατί δεν προτιμούν  να γίνονται συναλλαγές μέσω ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ με συνολικά μικρότερο κόστος;
Αν γίνουν τα παραπάνω η χώρα θα ωφεληθεί αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα καταβάλλονται στα ταμεία ασφαλιστικές εισφορές, θα καταβάλλεται στο κράτος ΦΠΑ και φόροι και τα δημοσιονομικά μας θα βελτιωθούν. 

Α.Γ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: