Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Το πελατειακό παρακράτος μας σπρώχνει προς τη δραχμή...


Είχαμε για πρωθυπουργό κάποιον ο οποίος στηρίχθηκε στο βαθύ κόμμα (που αποτελεί τον πυρήνα του πελατειακού κράτους και συνδικαλιστικού παρακράτους) για να κερδίσει την ηγεσία του κόμματός του. Χθες το βράδυ το παρακράτος προσπάθησε να μας φορτώσει  έναν αυθεντικό εκπρόσωπο της πελατειακής κομματοκρατίας.

Είναι φανερό πως η κομματοκρατία και το παρακράτος των συνδικαλιστών  αδιαφορεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης της χώρας, αρκεί να κρατήσει στασίδι στην επόμενη μέρα...

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια.

Αν ήμασταν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας και όχι του καθοριστικού ρόλου που παίζει στις εξελίξεις η κοινή λογική αλλά η απροσδιοριστία, η τυχαιότητα και ενίοτε το ποσοστό βλακείας που φέρει καθείς τους είδους μας, θα πιστεύαμε πως σκοπός της πολιτικής ηγεσίας της χώρας είναι η έξοδος από το ευρώ,
 παρά την περί του αντιθέτου λαϊκή βούληση.

Αν είμαστε ακόμη στο ευρώ
 είναι γιατί ο εξοστρακισμός ή η οικειοθελής αποχώρηση είναι απαγορευτικά περίπλοκη και δαπανηρή.
 

Ο χειρισμός της χρεοκοπίας δείχνει πως, η πολιτική ηγεσία και μέρος της οικονομικής ολιγαρχίας επιλέγουν μια φτωχή Ελλάδα με δραχμή, με τους ίδιους να κρατούν την «κουτάλα», παρά ένα σύγχρονο δυτικό ευνομούμενο κράτος με αξιοκρατία στην πολιτική, το δημόσιο και την οικονομία.

Η νέα κυβέρνηση δεν ξέρω αν τελικά θα
 είναι μια κυβέρνηση κύρους και υψηλών προσδοκιών, καθώς όμως διαθέτει την συγκατάθεση της αντιπολίτευσης μπορεί να καταφέρει να εξασφαλίσει την επόμενη δόση. Δύσκολα όμως θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Δυστυχώς όσο δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, ο κίνδυνος της κατάρρευσης και της δραχμής παραμένουν ορατοί...

Οι πολιτικοί μας...
 
Η γενιά των πολιτικών που έχει τις τύχες της χώρας στα χέρια της, ανδρώθηκε σε συνθήκες κατάχρησης των πελατειακών σχέσεων χάρη στον πακτωλό των δανεικών της μεταπολίτευσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως οι πολιτικοί μας, όχι απλώς αδυνατούν να διαχειριστούν τις συνθήκες κρίσης της χρεοκοπίας, αλλά επιλέγουν την διατήρηση του φθίνοντος πελατειακού και παρασιτικού κράτους προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι...

Υπό το πρίσμα όλων αυτών δεν είναι τυχαίο το πόσο έχει κατηγορηθεί τα προηγούμενα χρόνια ο τελευταίος σοβαρός άνθρωπος που κυβέρνησε τον τόπο, για άλλους επιτυχώς και για άλλους ανεπιτυχώς, ο Κώστας Σημίτης.
  
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει
 όλα αυτά τα κρίσιμα χρόνια παγιδευμένη μιας μειοψηφίας ακραίων γραφικών στοιχείων που εμφορούνται  από θεωρίες συνωμοσίας και έναν εθνικιστικό ρομαντισμό με έντονα  χαρακτηριστικά μισαλλοδοξίας.  Η παγίδα αυτή  της στέρησε τον ελάχιστο πραγματισμό που χρειάζεται ένα κόμμα εξουσίας.

Αυτός είναι ο λόγος της παγίδευσης της στη στείρα αντιμνημονιακή ρητορική της τελευταία διετίας, που κατέρρευσε στην πρώτη δοκιμασία της πραγματικότητας που επιτάσσει η διαχείριση της εξουσίας.

Από την άλλη παραμένει και η ίδια παγιδευμένη του πελατειακού συρμού που κατατρώγει τα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που ποτέ δεν έλαβε αποστάσεις από τους πρωταγωνιστές του οικονομικού εκτροχιασμού της περιόδου 2004-2009.
 
Η αριστερά
 
Η αριστερά, ούτως ή άλλως κινείται καιροσκοπικά και ο λαϊκισμός που εκπέμπει αποσκοπεί μόνο στην διατήρηση των επιχορηγήσεων και την συμμετοχή στο παρασιτικό φαγοπότι.

2) Πιθανότητες διεθνούς κραχ αν...
 
Για τις αγορές  η κρίσιμη εξέλιξη πλέον λαμβάνει χώρα στην Ιταλία και όλες οι ενδείξεις συντείνουν πως και οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας έχουν σειρά.

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης συνιστά πως έχουμε διαβεί το σημείο επιστροφής από μια κατάρρευση με συμβατικά όπλα. Πλέον, οι ελπίδες εναπόκεινται στην χρήση πυρηνικών όπλων από την ΕΚΤ με
  παρεμβάσεις για την μαζική αγορά χρέους. Αν δεν υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση δύσκολα θα αποφύγουμε τις περιπέτειες...

Η κοινή λογική, με βάση τις συνθήκες παγκοσμιοποίησης, επιτάσσει την πάση θυσία πολιτική και οικονομική
 ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

Τα μηνύματα, για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές αυτών
 που έχουν επιρροή στις εξελίξεις, δεν είναι απογοητευτικά.
 
Στην ιστορία όμως θα δούμε πως ηγέτες και λαοί συχνά κάνουν λάθος επιλογές. Δυστυχώς τόσο η πρόοδος όσο και η ιστορία δεν είναι αποτέλεσμα γραμμικής πορείας.
Ίδωμεν...
 
3) Συνέπειες της χρεοκοπίας
 
Κύριε Στούπα
Σήμερα έχω γυρίσει σε 20 φαρμακεία χωρίς να βρω ένα κοινό φάρμακο για πίεση.  Αυτό που μου είπαν είναι πως παρατηρούνται ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα, καθώς έχουν δυσκολέψει οι εισαγωγές...
Αυτό είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας;
Ευχαριστώ
Γ. Θάνος

Απάντηση:Δεν έχω κάποια ειδική ενημέρωση, αλλά σε γενικές γραμμές από τη στιγμή που δεν γίνονται δεκτές οι εγγυητικές ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό το βρίσκω αρκετά φυσικό να υπάρξουν ελλείψεις.

Καλό είναι αυτή την περίοδο να φροντίζουμε να έχουμε απόθεμα ειδών πρώτης ανάγκης.
Κυρίως φαρμάκων, αλλά και τροφίμων θα έλεγα... Μακάρι να μην χρειαστούν, αλλά επειδή αυτοί που μας κυβερνούν είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων τίποτα δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε... Δεν χρειάζεται πανικός, απλά προνοητικότητα.

4) Ασφαλιστικές εταιρείες...

Καλησπέρα κ. Στούπα

Σε γενικές γραμμές έχουμε καταλάβει τι ισχύει για το "κούρεμα" σε σχέση με ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν ελληνικά ομόλογα στην κατοχή τους, τι ισχύει; Σε τι βαθμό θίγονται; Θα υπάρχει θέμα φερεγγυότητας για κάποιες από αυτές μετά το κούρεμα; Η Εθνική Ασφαλιστική κυρίως με ενδιαφέρει.

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση,
Αναγνώστης εδώ και μια δεκαετία.

Απάντηση:Πιστεύω πως διαθέτουν ελληνικά ομόλογα και άρα θα έχουν συνέπειες. Το «κούρεμα» βέβαια είναι εθελοντικό, αλλά αν δεν πετύχει θα γίνει υποχρεωτικό. Δεν είμαι σε θέση να έχω άποψη σε τι βαθμό θίγεται κάθε μια από τις ασφαλιστικές που είναι στην αγορά.

5) Ξένα αμοιβαία…
Κύριε Στουπα καλημέρα σας,

Θα ήθελα να "πλατειάσω" λίγο σε σχέση με την ερώτηση που έχετε παραθέσει και απαντήσει στο σημερινό άρθρο σας, για αμοιβαία έκδοσης Λουξεμβούργου της
Franklin η άλλων συναφών οίκων:

Αν καταλαβαίνω καλά, μια τέτοια τοποθέτηση είναι ασφαλής από την αλλαγή του νομίσματος σε δραχμή, μιας και οι τίτλοι είναι σε ευρώ, δολάρια κλπ.

Εκείνο το οποίο όμως θα επακολουθήσει της αλλαγής νομίσματος σε δραχμή, δεν θα είναι μια περιοριστική συναλλαγματική πολιτική, η οποία μπορεί (υποθέτω) νομοθετικά να απαγορεύσει την κατοχή και πώληση τέτοιων τίτλων στην Ελλάδα από τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χωρά και παραπέρα να εξαναγκάσει (!?) την δραχμοποίηση αυτών των τίτλων.

Δεν ξέρω αν ότι λέω παραπάνω είναι "βλακείες", δεν είμαι ούτε νομικός, ούτε οικονομολόγος, αλλά σ΄ αυτή την μπανανια η εκαστοτε κοινοβουλευτική (και όχι μόνο) δικτατορία, νομοθετεί ότι την συμφέρει την συγκεκριμένη στιγμή. Άρα γιατί όχι κάτι τέτοιο!

Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας, αν θεωρείται ότι μια τέτοια νομοθετική "παρέμβαση" είναι πιθανή, μέσα στο πλαίσιο των συναλλαγματικών περιορισμών που θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να επιβληθούν. Άλλωστε μετά την αλλαγή σε δραχμή θα μπουν περιορισμοί, αλλιώς κανένας δεν θα κρατεί δραχμές παρά μόνο για τα έξοδα του μήνα.

Αν εξακολουθήσουμε και είμαστε μέσα στην ΕΕ με δραχμή, μήπως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μας "προστατεύει" από μια τέτοια πιθανότητα (όχι πως δεν νομοθετήσαμε ποτέ κάτι εν γνώσει μας ενάντια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο....!).

Ευχαριστώ
Μ. Σ.
(παράκληση για μη αναγραφή των στοιχείων μου)

Απάντηση:Για να γίνουν τα ακραία σενάρια στα οποία αναφέρεστε ή  δήμευση περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να υπάρξει έξοδος από τη ΕΕ και μάλλον πραξικόπημα.  Ακόμη και η έξοδος από το ευρώ είναι δύσκολη, χωρίς κλείσιμο τραπεζών, συνόρων κλπ. Δεν το θεωρώ πιθανό λοιπόν...  Το γεγονός άλλωστε πως μερικοί από τους δημόσιους οπαδούς της δραχμής έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους καταδεικνύει πως δεν πιστεύουν στη δραχμή, αλλά πουλάνε «φύκια» σε απελπισμένους...


Πηγή:www.capital.gr