Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Πόλεμος Μπεγλίτη στους αξιωματικούς


Αδικαιολόγητη σπουδή με πολιτικές προεκτάσεις μαρτυρά η καρατόμηση της ηγεσίας του Στρατεύματος με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ενώ τρεις ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί ειρωνεύονται για τον σημερινό τραγέλαφο…

Ερωτηματικά προκαλεί ο υπερβάλλων ζήλος του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Μπεγλίτη να συγκαλέσει κακήν κακώς τη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να αποστρατεύσει τους αρχηγούς των τεσσάρων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν τρεις ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στην Αθήνα και χασκογελούν με τους πολιτικούς πειραματισμούς που θίγουν και προσβάλλουν το κύρος των Ελλήνων αξιωματικών.
Συνεργάτες του υπουργού αποδίδουν αυτήν την αιφνίδια ενέργεια σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εφαρμογή νέας δομής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτή είναι μια βεβιασμένη κίνηση από την κυβέρνηση «να τοποθετήσει ηγεσία της αρεσκείας της» και να πατάξει κάθε αντίδραση από την ιεραρχία του Στρατεύματος σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Χάσμα πολιτικής – στρατιωτικής ηγεσίας
Το χάσμα στις απόψεις μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας έχει βαθύνει ύστερα από την αποχώρηση αποστράτου αξιωματικού που βρισκόταν επί σειρά ετών στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και τηρούσε τόσο τις ισορροπίες, όσο και τα προσχήματα. Εξ αιτίας της απουσίας του άρχισαν να υλοποιούνται πρωτοφανείς πειραματισμοί συνδικαλιστικού κομματισμού, όπως η αποστολή παραπόνων στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργού από κάθε παραπονούμενο, ενέργεια που προσβάλλει την ιεραρχία, πλήττει την πειθαρχία και θίγει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε Λέσχη Αξιωματικών κρίσιμου Σώματος Στρατού έτυχε να γίνει συζήτηση μεταξύ ανωτέρων αξιωματικών που δεν τιμούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Την ίδια στιγμή, απόστρατοι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι αυτό το κλίμα και οι ενέργειες εις βάρος του Στρατεύματος δεν συγκρίνονται ούτε με περίεργες υποθέσεις όπως το σκάνδαλο «Ασπίδα» του 1965 που οδήγησε στη γνωστή «Αποστασία».
Οι προεκτάσεις εκείνου του σκανδάλου έγινε με το πρόσχημα ότι κάποιοι αξιωματικοί προετοίμαζαν κίνημα, κάτι το οποίο ψιθυρίζεται και διαρρέεται ευρέως το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ηprionokordela έκανε ειδική αναφορά στο σχετικό ρεπορτάζ του “Forbes” χθες.
Καθαιρέθηκε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο!
Αυτή τη φορά, οι φήμες και η ανάμειξη σε θέματα εσωτερικής ιεραρχίας από την πολιτική ηγεσία εστιάζεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Εντύπωση προκαλεί η επιμονή που αποδίδεται στην πολιτική ηγεσία να αποστρατευθούν όσοι περισσότεροι είναι δυνατόν από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο. Όπως φαίνεται από τους 15 ανωτάτους αξιωματικούς που το απαρτίζουν θα παραμείνουν μόνον τρεις!
Υπό το φόβο του κινήματος από το Πολεμικό Ναυτικό (σ.σ. αξιωματικοί του οποίου πρωταγωνίστησαν σε πρωτοβουλίες πατριωτικής αντιστάσεως όπως το 1943 στην Αλεξάνδρεια, τον Δεκέμβριο του 1967 και τον Μάιο του 1973) αποστρατεύθηκαν κακήν κακώς τρεις αντιναύαρχοι και έξι υποναύαρχοι!
Οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί
Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που δείχνει πώς η κυβέρνηση Παπανδρέου γελοιοποιεί τη χώρα διεθνώς. Την Ελλάδα επισκέπτεται ο αρχηγός του τουρκικού Στόλου Νουσρέτ Γκιουνέρ ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, αντιναύαρχο Παναγιώτη Ευσταθίου. Ο αποστρατευθείς ΑΝΣ υπεδέχθη την τουρκική αντιπροσωπεία το πρωί και είχαν τις εθιμοτυπικές επαφές με τον επίσης αποστρατευθέντα αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη.
Οι έκτακτες κρίσεις μετέβαλαν το πρόγραμμα της επισκέψεως και των επαφών που έχουν οι Τούρκοι αξιωματικοί. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή του “Newsbomb.gr” σε συνάντηση που είχε ο αρχηγός του τουρκικού στόλου αντιναύαρχος Γκιουνέρ με τον συνοδεύοντα αξιωματικό, τοναντιπλοίαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο (διοικητή ΔΕΝ και πρώην ΑΚΑΜ στην Άγκυρα) φέρεται να είπε αστειευόμενος ότι θα τον ξανασυναντήσει έως το πρωί και δεν θα συνεχιστούν οι κρίσεις…
Κι όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος αντιναύαρχος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Φατμέ και τους αξιωματικούς Μουσταφά Ερσεϊλάν και Σαμί Ουγιάρ. Όπως είναι προφανές, η σπουδή της πολιτικής ηγεσίας προκαλεί την ειρωνεία των Τούρκων αξιωματικών.
Τα πρόσωπα που αλλάζουν
Όσον αφορά στα πρακτικά θέματα, όπως γράψαμε έγκαιρα το μεσημέρι, το ΚΥΣΕΑ αποστράτευσε:
  • Τον (μεθοδικό) αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο (Ι) Ι. Γιάνγκο.
  • Τον (εξαιρετικό και ιδιαίτερα δραστήριο) αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγ. Φράγκο.
  • Τον (αρτίως επιτελικό) αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Βασ. Κλόκοζα.
  • Τον (ιδιαιτέρως παραγωγικό και δημοφιλή) αρχηγό του ΓΕΝ ναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη.
Στη θέση τους τοποθετούνται οι εξής αξιωματικοί:
  • αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος, νυν διοικητής Γ΄ΣΣ. Νέος Α/ΓΕΕΘΑ.
  • αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζαζιάς, νυν διοικητής Δ΄ΣΣ,αναλαμβάνει Α/ΓΕΣ.
  • αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντιράκης, αρχηγός ΑΤΑ ,γίνεται Α/ΓΕΑ.
  • αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, νυν διοικητής ΔΔΜΝ,γίνεται Α/ΓΕΝ.
Οι προαγωγές αυτές αλλάζουν ριζικά το προφίλ της στρατιωτικής ιεραρχίας με πρωτοφανή τρόπο και κριτήρια, τα οποία δεν θεωρούνται αξιοκρατικά. Αποστρατεύονται δεκάδες στρατηγοί και ναύαρχοι (ασχέτως αν μεταξύ αυτών υπήρχαν ορισμένοι που φέρονταν να ανήκουν στη κυβερνητική παράταξη ή όχι) που κρίνονταν αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία των Επιτελείων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: