Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ιστορική Αναφορά
Η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό ιστορικοναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής συνέχειας μας.
Η έναρξη λειτουργιάς της Σχολής τοποθετείται στο 1749 και πρόκειται για την αρχαιοτέρα, εν λειτουργία, Σχολή Πλοιάρχων στον κόσμο.
Το σχολείο του Άγιου Βασιλείου που ιδρύθηκε το 1749 εις τον περίβολο τον οποίο δώρισε στην κοινότητα ο Ιωάννης Σουρμπας, εξελίχθηκε, με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας του νησιού σε ναυτικό σχολείο με την ονομασία «Η Ναυτική της Ύδρας Σχολή».
Στα προεπαναστατικά χρόνια, ξένοι διδάσκαλοι, Ιταλοί και Πορτογάλοι, δίδαξαν την Ναυτική Θεωρεία, την ναυτική Τέχνη και ξένες γλώσσες (Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική).
Έχουν διασωθεί τα ονόματα των Ιταλών Φελίτσε Καζέρτα και Ιωσήφ Κιαππέ.
Ο Φελίτσε Καζέρτα από το Παλέρμο της Σικελίας, ήταν ναυτοδιδάσκαλος και δίδαξε στην Σχολή της Ύδρας από το 1817 μέχρι το 1821. Το 1821 αγωνίστηκε σε Υδραϊκό πλοίο για την ελευθερία του Έθνους.
Διδάσκαλος της Ιταλικής ήταν ο διδάκτωρ της νομικής Ιωσήφ Κιαππέ. Στην αρχή της επαναστάσεως ήταν γραμματεύς του Αναστασίου Τασμαδού και από τα μέσα του 1821 και καθ' όλη την διάρκεια της επαναστάσεως, γραμματεύς της κοινότητος και εκδότης του Φίλου του Νόμου και της Abeille Grecque, αυτός που από τον Ιστορικό της Ύδρας, Αντώνιο Λιγνο, αποκαλείται «ο πολύς Ιωσήφ Κιαππέ».
Από το 1837, το νεοσύστατο κράτος έστελνε στην Ύδρα, την Σύρο και το Ναύπλιο ναυτοδιδασκάλους για να διδάξουν ναυτικά μαθήματα.
Το 1867 στα σχολεία Ύδρας, Σύρου, Σπετσών, Αργοστολιού, προστέθηκε διδάσκαλος ειδικός για τα ναυτικά μαθήματα και γι' αυτό τον λόγο χαρακτηρίζονται Ναυτικά Σχολεία.
Το 1927 η Σχολή της Ύδρας πέρασε στην φροντίδα του Σωματείου «Ενώσεως Ναυτικών Ύδρας» και λειτούργησε ως Ιδιωτική Ναυτική Σχολή.
Το 1930 με το νόμο 4511 ιδρύθηκε από το κράτος η Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας Ύδρας που από το 1979 με ΠΣ 9/8-1-79 ανήκει στη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Από το ίδιο έτος η Σχολή στεγάζεται στο σημερινό κτίριο που ανήκε στους Υδραίους καραβοκύρηδες Αναστάσιο Τσαμαδό και Αθανάσιο Κουλουρά και έχει παραχωρηθεί στο Δημόσιο αποκλειστικά για την λειτουργία της Σχολής. Το κτίριο αυτό κτίσθηκε κατά την χρονική περίοδο 1780-1810.
Στα χρόνια της Γερμανοιταλικής κατοχής το κτίριο του διοικητηρίου είχε επιταχθεί από τους Ιταλούς για την εγκατάσταση του στρατηγείου τους (κομαντατούρ) ενώ η Σχολή λειτουργούσε στην Αθήνα, στα γραφεία της ενώσεως εφοπλιστών και αργότερα στη Καστέλλα μέχρι το 1949.
Την 1η Νοεμβρίου 1949, οι πρώτες δύο τάξεις «επαναπατρίσθηκαν» στην Ύδρα όπου η Σχολή λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Συνεχίζεται.......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου