Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΑΣΚΕΛΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ


Περνά στην ιστορία ως "η απαξιωμένη βουλή"
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου


Ούτε ψύλλος στον κόρφο των Ελλήνων βουλευτών δεν θα ήθελε να είναι κανείς τους τελευταίους μήνες.  Αυτό επιβεβαιώνει η καθημερινή ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών που συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στις τοπικές πλατείες, αφήνοντας πίσω τους και τα κόμματα που ψήφισαν και στήριξαν στο παρελθόν, και τις οπαδικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις ομάδες που άλλοτε τους φέρνουν στα χέρια εντός και εκτός γηπέδων αλλά ακόμα και τις ταξικές οικονομικές διαφορές.

Εργαζόμενοι και εργοδότες, Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί και ΑΕΚτζήδες, ΠΑΣΟΚοι, ΝεοΔημοκράτες κλπ, έγιναν μια γροθιά κατά εκείνων των  - με τη ψήφο του λαού - βολεμένων που αδιαφορούν μπροστά στις διαρκώς διογκούμενες δυσχέρειες επιβίωσης.  Μιας επιβίωσης που έγινε βραχνάς για όλα τα νοικοκυριά με τις τράπεζες να βάζουν καθημερινά τη θηλιά στο λαιμό τους, με το κράτος να μειώνει διαρκώς τις αποδοχές και να επιβάλλει ολοένα και νέες φορολογίες, με την αύξηση της ανεργίας και ταυτόχρονα με την αύξηση του κόστους των βασικών αγαθών επιβίωσης.

Μία βόλτα στο Σύνταγμα το απόγευμα της Κυριακής, ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι σήμερα ο τίτλος "Βουλευτής", ισούται με τη λέξη "μίασμα".  Το γεγονός ότι η απαξίωση δεν περιορίζεται μόνον στους κυβερνητικούς βουλευτές δεν είναι τυχαίο.


Φασκελώματα ομαδικά κατά του κτηρίου του ελληνικού κοινοβουλίου, σφυρίγματα αποδοκιμασίας και φυσικά πλακάτ και συνθήματα απαξιωτικά συνέθεταν την εικόνα που θα μείνει στην ιστορία της χώρας και θα περιλαμβάνει 300 ονόματα βουλευτών οι οποίοι από κάθε γωνιά της βουλής, παίζουν το δικό τους παιχνίδι, αδιαφορώντας για το αύριο του απλού πολίτη.

Το γεγονός ότι κάποια ΜΜΕ ανέβασαν τον αριθμό των πολιτών μόλις στους 100.000 είναι μάλλον λάθος.  


Οι ρεπόρτερς είχαν από νωρίς καταλάβει κάποια βασικά σημεία στην πλατεία Συντάγματος και από εκεί προσπαθούσαν να κάνουν εκτίμηση του όγκου των διαμαρτυρομένων.  Ωστόσο, κανείς δεν βρισκόταν στις "εισόδους" π.χ. στις στήλες του Ολυμπίου Διός, για να δει ότι κάθε ώρα από τις 6.00 το απόγευμα έως και μετά τα μεσάνυχτα, ο κόσμος αποχωρούσε κατά εκατοντάδες -λόγω κόπωσης - και συνέρρεε κατά χιλιάδες.  Με τον τρόπο αυτό, το πλήθος της Πλατείας Συντάγματος ανανεωνόταν διαρκώς με νέο έμψυχο υλικό και μάλιστα με άτομα κάθε ηλικίας.  Έτσι εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο πολίτες έδωσαν το παρόν τους από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.

Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι προσήλθαν στην ειρηνική διαμαρτυρία, έχοντας μαζί τους τα νεογέννητα ή τα νήπιά τους.  Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούσε ο μεγάλος αριθμός των ατόμων της τρίτης ηλικίας που έδωσαν το παρόν τους στη συγκλονιστική εκδήλωση.

Στη Πλατεία Συντάγματος, ενώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι πολίτες της Δραπετσώνας και του Αιγάλεω, με τους πολίτες της Κηφισιάς και της Γλυφάδας και όλοι είχαν μία και μόνον απαίτηση:  Όχι στο νέο μνημόνιο.  Με άλλα λόγια, οι πολίτες, καλούν τη κυβέρνηση και όλους τους βουλευτές, να βρουν άλλο τρόπο για να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από τα οικονομικά βάρη και την χειραγώγησή της από τις ξένες δυνάμεις. 

Και είναι απορίας άξιο:  Το γεγονός ότι έγκριτοι οικονομολόγοι της χώρας όπως οι καθηγητές Μπέης και Κασιμάτης, επισημαίνουν διαφορετικές προτάσεις γιατί δεν απασχολούν εκείνους που υπογράφουν εκ μέρους του λαού;

Πιο κάτω, παραθέτουμε ορισμένα από τα ρεπορτάζ που περιέγραψαν την πρωτοφανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Gazzetta.gr: Ακάθεκτοι οι «Αγανακτισμένοι»

..Οι «Αγανακτισμένοι» σπάνε όλα τα ρεκόρ αφού η συγκέντρωσή τους στο Σύνταγμα ξεπερνά τα 100.000 άτομα! Ναυλώθηκαν πλοία και ΚΤΕΛ για να μαζευτούν απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας!

Οι αγανακτισμένοι είναι αμέτρητοι... Τι 200, τι 300, τι 400, τι 500...000!

Γι’ ακόμα μια ημέρα οι «Αγανακτισμένοι» έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα. Ο κόσμος αγγίζει τις 100.000, με την αστυνομία να κάνει λόγο για 50.000. Σφυρίχτρες και διάφορα πανό έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, αρκετοί πιστεύουν ότι θα συγκεντρωθούν ακόμα περισσότεροι.


Από εκεί και πέρα, σημαντική είναι και η παρουσία των δικυκλιστών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ποδηλάτες, οι οποίοι πέρασαν οργανωμένα από εκεί τις βραδινές ώρες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας άνδρας μέσης ηλικίας λιποθύμησε και τον παρέλαβε το ασθενοφόρο, οι «Αγανακτισμένοι» της υπόλοιπης Ελλάδας ναύλωσαν πλοία και ΚΤΕΛ, προκειμένου να έρθουν κι αυτοί στην Αθήνα και να είναι όλοι μαζί. Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στο Σύνταγμα λεπτό προς λεπτό στο newstoday.gr.

=-=--=-=-

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρωτεύουσα των πανευρωπαϊκών συλλαλητηρίων η Αθήνα: «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73, εμείς θα την κηδέψουμε σε τούτη την πλατεία»

Εκκωφαντική λαοθάλασσα στο Σύνταγμα

Σαφές μήνυμα για το Μνημόνιο, την τρόικα και τους απολογητές τους: «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε"

Ξεχείλισε και πάλι η πλατεία Συντάγματος από περισσότερους από 100.000  «Αγανακτισμένους».

Μπροστά από τη Βουλή τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα, προκαλώντας την αντίδραση των πολιτών.

Χιλιάδες κόσμος προχώρησε σε διαμαρτυρία κατά του Μνημονίου και στη Θεσσαλονίκη, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας. «Ραντεβού» σε κεντρικές πλατείες έδωσαν και «Αγανακτισμένοι» της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οι "Αγανακτισμένοι" της Ελλάδας παρευρίσκονται για 12η συνεχή μέρα στις κεντρικές πλατείες της χώρας. Διεκδικούν -όπως γράφουν στα αναρτημένα πανό- «Πραγματική Δημοκρατία τώρα».
Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκε - όπως κάθε βράδυ- πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, κρατώντας σημαίες και πανό. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα γενική συνέλευση.

Αξιοσημείωτες πάντως, ήταν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είναι ενισχυμένες σε σχέση με προηγούμενες φορές, δεν επέτρεψαν την άμεση πρόσβαση των πεζών στα λεγόμενα "λουλουδάδικα", αλλά και προς την Ηρώδου Αττικού. Στη συμβολή της Βασ. Σοφίας με Σέκερη συνηθίζεται σε κάθε πορεία, να υπάρχει αστυνομικός φραγμός. Στις διαμαρτυρίες των "Αγανακτισμένων" η πρόσβαση ήταν ελεύθερη. Το βράδυ που οι διαδηλωτές έπιασαν στον "ύπνο" τους αστυνομικούς και έφτασαν σχεδόν στο προαύλιο της Βουλής "γιουχάροντας" τους βουλευτές, τα πράγματα άλλαξαν.


Νωρίτερα, οι διαμαρτυρόμενοι βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με κιγκλιδώματα, που είναι δεμένα μεταξύ τους με σύρματα, μπροστά από τη Βουλή. Άμεση ήταν οι αντίδραση των διαμαρτυρομένων, οι οποίοι επιτέθηκαν λεκτικά στις αστυνομικές δυνάμεις, που είναι παρεταγμένες πίσω από αυτά.

Και πάλι οι πολίτες πήραν μαζί τους κατσαρόλες και σφυρίχτρες, εντείνοντας τις διαμαρτυρίες τους. "Παρούσες" και οι σημαίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθώς επίσης και σημαίες της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης.

Tο "μπλόκο" στην Ακαδημίας

Μοιράστηκαν παράλληλα, φυλλάδια, ενώ έχουν τυπωθεί και μπλούζες, με το σύνθημα "Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε".

Η κυκλοφορία διακόπηκε στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη, η λεωφόρος Αμαλίας και η οδός Ξενοφώντος. Παράλληλα, κλειστές έμειναν οι οδοί Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ερμού και Ακαδημίας μέχρι την οδό Αμερικής.

Η Αστυνομία "κατέβασε" στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ακόμα και την "Αύρα" (όχημα με κανόνι εκτόξευσης νερού με πίεση), το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο Οβριόκαστρο Κερατέας.

Από τα μεγάφωνα, που είναι στημένα στην πλατεία, ανακοινώνονταν συνεχώς τα ψηφίσματα της γενικής συνέλευσης. Στο "Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος Ευρωπαϊκού ξεσηκωμού", όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα real-democracy.gr,, καταγράφεται:
"Πρέπει να ακουστεί παντού δυνατά η φωνή μας:

► γιατί δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές- το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε,

► γιατί αυτό το πολιτικό σύστημα που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, δεν μπορεί πια να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς και πρέπει να ανατραπεί,
► γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας, χωρίς τη διαρκή τρομοκρατία της ανεργίας,
► γιατί πρέπει να τιμωρηθούν όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο,

► γιατί η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων,
► γιατί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν πρέπει να περάσει".


Και μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας

Λίγο νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας. Οι δικυκλιστές φώναξαν συνθήματα και περνώντας μπροστά από τη Βουλή καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Στόχος των "Αγανακτισμένων" για σήμερα, η συγκέντρωση να ξεπεράσει την προηγούμενη και να φτάσει περισσότερα από 100.000 άτομα.

Λαοθάλασσα και στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε και πάλι στο Λευκό Πύργο. Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις "Αγανακτισμένων" της συμπρωτεύουσας.

Πορεία πραγματοποίησε μεγάλο μέρος των διαδηλωτών, η οποία κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης, πέρασε από την οδό Αγγελάκη, στην Εγνατία οδό και μέσα από το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια να επέστρεψαν στον Λευκό Πύργο.

Περνώντας μπροστά από τις καφετέριες, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως: "Πάρτε τους καφέδες σε ένα πλαστικό, εμείς σας περιμένουμε στον Πύργο το Λευκό".

Νωρίτερα, δικυκλιστές έκαναν την δική τους πορεία, περνώντας από κεντρικούς δρόμους αλλά και γειτονιές, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.
Το κεντρικό πανό στο Λευκό Πύργο έγραφε: "Έχουμε φωνή πραγματική. Δημοκρατία τώρα", ενώ περισσότερες από 50 σκηνές έχουν τοποθετηθεί.

Με συνθήματα όπως "βγείτε όλοι στις πλατείες πριν μας σταυρώσουν στ' αλήθεια", "Δεν θα καταργησετε τα δικαιώματα μας" και "όπου ακούς πολλά κανάλια, αργεί να ξημερώσει", χιλιάδες κόσμος βρέθηκε στο Λευκό Πύργο.

Το πλήθος "προμηθεύτηκε" και πάλι κατσαρόλες και σφυρίχτρες. Άλλοι με παλαμάκια και άλλοι κυματίζοντας σημαίες της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. Δεν έλειψαν διάφορα σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών.

Τέλος, ομάδα "Αγανακτισμένων " προκάλεσε φθορές στο παρακείμενο περίπτερο της Ε.Ε. που φιλοξενούσε η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο πλακόστρωτο της παραλίας.
Καρναβαλικές φιγούρες στην Πάτρα

Οι "Αγανακτισμένοι" της Πάτρας καλούσαν από νωρίς τους πολίτες να γεμίσουν την πλατεία της οργής, συμμετέχοντας στις ειρηνικές διαδηλώσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε και μηχανοκίνητη πορεία.
Στους δρόμους βγήκαν και δύο καρναβαλικές φιγούρες, του Θ. Πάγκαλου και της Άγγ. Μέρκελ, ενώ οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου κρατώντας πλακάτ με γελοιογραφίες όπου καταγράφονται τα εξής: «Λυπάμαι δεν θα μπορέσω να δώσω λεφτά για το χρέος, τα έχω όλα στην Ελβετία!» και «Δημοψήφισμα τώρα!».

Στο κέντρο της πλατείας, όπου σχεδόν κάθε βράδυ πραγματοποιείται ανοικτή λαϊκή συνέλευση, έχουν στηθεί περίπου οκτώ σκηνές, στις οποίες διανυκτερεύουν πολίτες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, μειωμένη ήταν η συμμετοχή των πολιτών σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο και Άργος. Οι συγκεντρώσεις γέμισαν αντιμνημονιακά συνθήματα, ενώ στην Τρίπολη έχει προγραμματιστεί προβολή ντοκιμαντέρ και στην Κόρινθο θεατρική παράσταση.
Φορτηγά στη Λαμία

Με κόσμος γέμισε η Πλατεία Πάρκου, όπου προσήλθαν κάτοικοι της πόλη όλων των ηλικιών. Τον τόνο της συγκέντρωσης ανέβασαν οι 21 ιδιόκτητες φορτηγών αυτοκινήτων που μετείχαν με τα αυτοκίνητα τους.
Τα συνθήματα κατά του μνημονίου κυριάρχησαν, ενώ συγχρόνως ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα ξεκίνησαν από το απόγευμα να δίνουν συναυλίες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ "Χρεοκρατία".

Στη Λάρισα

Με συνθήματα "γέμισε" και η κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε άλλα και "χαριστικό παζάρι". Οι "Αγανακτισμένοι" ανάρτησαν ζωγραφιές, αλλά και συνθήματα με ιστορικές αναφορές σε λαούς που αντέδρασαν.

"Αγανακτήσαμε, σας βαρεθήκαμε», έγραφε ένα άλλο πανό, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές εμφανίστηκαν με πικέτες και προσωπογραφίες του Γ. Παπανδρέου, του Θ. Πάγκαλου και της Ανγκέλα Μέρκελ.
Γιορτή διαμαρτυρίας σε Ηράκλειο και Βόλο
Σε γιορτή διαμαρτυρίας μετέτρεψαν τη συγκέντρωση τους οι "Αγανακτισμένοι" στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, ακόμα και ιερείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, στην πλατεία Ελευθερίας, άλλοι με ποδήλατα, άλλοι με μηχανές και άλλοι με κατσαρόλες, σφυρίχτρες, κουδούνια και ελληνικές σημαίες.

Πάνω από 2.000 Βολιώτες κάθε ηλικίας βρέθηκαν στη μεγάλη και ενθουσιώδη συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών στην παραλία του Βόλου, φωνάζοντας το σύνθημα: "Μας φαίνονταν μεγάλοι γιατί ήμασταν σκυφτοί, σηκώσαμε κεφάλι, θα σκύψουνε αυτοί".
Κρέμασαν και δυο μεγάλα πανό, σε κτίριο απέναντι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα οποία αναγράφουν: "Πωλείται η Ελλάς" και "Γίνε εσύ ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις να φέρεις στον κόσμο".

"Γέμισαν" κόσμο και τα Χανιά 

Στην πλατεία της Αγοράς, χιλιάδες Χανιώτες συγκεντρώθηκαν, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- διαμαρτυρία "Αγανακτισμένων" στην πρωτεύουσα του νομού. Συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες της Ελλάδας αλλά και της Κρήτης.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, οι ομιλητές μίλησαν ανάμεσα σε άλλα για την ανάγκη ανατροπής της σημερινής κατάστασης, αλλά και για τα συμφέροντα που επιβουλεύονται την Ελλάδα.
Με ντουντούκες για τα "αντιλαϊκά μέτρα" 

Αλλά και στον Πύργο Ηλείας εκατοντάδες ήταν οι πολίτες, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιατρίδη. Πραγματοποίησαν και πορεία με κατάληξη την κεντρική πλατεία της πόλης καλώντας με ντουντούκες τους συμπολίτες τους να ξεσηκωθούν.

Στην πόλη των Ιωαννίνων εκατοντάδες διαδήλωσαν κατά του Μνημονίου και των απολύσεων, ενώ στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου εκτός από τη διαμαρτυρία των πολιτών, πραγματοποιήθηκε και συναυλία.

Στα Τρίκαλα οι διαμαρτυρόμενοι ήταν κάποιες εκατοντάδες. Οι "λιλιπούτειοι" διαδηλωτές ζωγράφισαν σε ένα χαρτόνι τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την κρίση.

Στους δρόμους ολόκληρη η Ευρώπη

Για δεύτερη φορά, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, οι πολίτες από όλη την Ευρώπη έχουν δώσει το δικό τους ραντεβού, σε διάφορα σημεία μεγάλων πόλεων, για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας.

Στην Ισπανία, ο κόσμος έχει αρχίσει σιγά σιγά να συγκεντρώνεται στη -διάσημη πλέον- πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης.

Το κίνημα των "los indignados" αναμένεται να κινηθεί ακόμα πιο δραστήρια την 11η Ιουνίου. Πρόκειται για την ημερομηνία, όπου αναλαμβάνουν επίσημα καθήκοντα οι πρόσφατα εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες και σχεδιάζεται πέντε "καραβάνια" από διάφορες περιοχές της χώρας να καταλήξουν στην Μαδρίτη.
Ο εκπρόσωπος των "indignados", Πάκο Αντρές, υποστηρίζει ότι "θα συνεχίσει, οπωσδήποτε, το κίνημα των 'Αγανακτισμένων' να δίνει το 'παρών' τις ερχόμενες βδομάδες".

Όσο για τις εκατοντάδες σκηνές που βρίσκονται στην πλατεία, αναφέρει ότι "οι σκηνές μας είναι ένα σύμβολο. Αν όλες εξαφανιστούν, τότε τελειώσαμε". Παρ' όλα αυτά, η "Επιτροπή για τις Τέχνες" έλυσε, σήμερα, τη μεγάλη σκηνή της κι άφησε στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ μόνον ένα ατελιέ ζωγραφικής.
Οι "Αγανακτισμένοι" πρωτοεμφανίστηκαν στην Ισπανία στις 15 Μαΐου και από τότε μέχρι σήμερα έχουν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία. Διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων, για το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας που φτάνει το 21,29% του "ενεργού" πληθυσμού.
Πάντως σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα "Ελ Παΐς", φαίνεται πως οι Ισπανοί "Αγανακτισμένοι" διαθέτουν τη ψυχική συμπαράσταση του 66% του ισπανικού πληθυσμού, ενώ το 21% διαφωνεί. Μάλιστα, το 81% των ερωτηθέντων απαντά ότι "οι Αγανακτισμένοι έχουν δίκιο".


-=-=-=-=-
ΤΟ ΒΗΜΑ: Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα 



Με σφυρίχτρες, «βουβουζέλες» και τύμπανα πλαισιωνόταν ηχητικά η διαμαρτυρία των πολιτών για τα μέτρα λιτότητας
Δεκάδες χιλιάδες πολιτών κατέκλυσαν το Σύνταγμα στη 12η - κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας - η οποία έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. 
Η προσέλευση των «αγανακτισμένων» κάθε ηλικίας έγινε κυρίως από τη Β.Σοφίας και την Αμαλίας για τους πεζούς, από το μετρό της πλατείας Συντάγματος,καθώς επίσης και με ποδήλατα.
Η πλατεία Συντάγματος ήταν γεμάτη ασφυκτικά από το πλήθος των συμπολιτών μας που διαδήλωναν μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής.
Στη συγκέντρωση, εκτός από τα μεγάλα πανό με τα διάφορα συνθήματα και το κλασικό «ισπανικό».  εμφανίστηκε και ένα που γράφει «Μπράβο Υεμένη ! » στα αγγλικά.
Σημαίες ξένων χωρών έκαναν πάλι την εμφάνισή τους, όπως της Αργεντινής, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας, Αιγύπτου, της Καταλονίας, της Γαλλίας και της Τυνησίας.
Ηχητικό «χαλί» από σφυρίχτρες, «βουβουζέλες» και τύμπανα συνόδευε τα συνθήματα που κάθε τόσο φώναζε το πλήθος.
Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ο κόσμος υποδέχθηκε 25, περίπου, μοτοσυκλετιστές που έκαναν την εμφάνισή τους στη Λ. Αμαλίας φωνάζοντας συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας

Πηγή Nextok.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: