Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αρχές συμπεριφοράς δημοσιογράφων

  1. Ο σεβασμός στην αλήθεια και στο δικαίωμα του κοινού στην αλήθεια είναι το πρώτο καθήκον του δημοσιογράφου.
  2. Στην επιδίωξη του παραπάνω, ο δημοσιογράφος πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τις αρχές της ελευθερίας και της αξιόπιστης συλλογής και δημοσίευσης ειδήσεων και του δικαιώματος του δίκαιου σχολιασμού και κριτικής.
  3. Ο δημοσιογράφος πρέπει να εκθέτει μόνο σύμφωνα με τις αλήθειες τις οποίες γνωρίζει προσωπικά την πηγή. Δεν πρέπει να αποσιωπεί βασικές πληροφορίες ή νοθευμένα τεκμήρια.
  4. Ο δημοσιογράφος πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο νόμιμα μέσα για την απόκτηση ειδήσεων, φωτογραφιών και τεκμηρίων.
  5. Ο δημοσιογράφος πρέπει να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διορθώσει τις δημοσιευμένες πληροφορίες που βρέθηκαν να είναι βλαβερά ανακριβείς.
  6. Ο δημοσιογράφος πρέπει να τηρήσει επαγγελματική μυστικότητα όσον αφορά την πηγή της πληροφορίας που αποκτήθηκε εμπιστευτικά.
  7. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι ενήμερος του κινδύνου για τις διακρίσεις που προάγονται από τα μέσα και πρέπει να φτάσει να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποφύγει την διευκόλυνση μιας τέτοιας διάκρισης, που αφορά, μεταξύ άλλων, την φυλή, το φύλο, την σεξουαλική προτίμηση, την γλώσσα , τη θρησκεία, πολιτική ή άλλη γνώμη, εθνική και κοινωνική προέλευση.
  8. Ο δημοσιογράφος πρέπει να θεωρεί ως σημαντικά επαγγελματικά αδικήματα τα παρακάτω:
- λογοκλοπή
- την ψεύτικη καταχώρηση στοιχείων
- συκοφαντία, δυσφήμηση, λίβελος, αβάσιμες κατηγορίες
- την αποδοχή δωροδοκίας κάθε είδους σε αντάλλαγμα είτε για την δημοσίευση είτε για την καταστολή της.
  1. 9. Δημοσιογράφοι άξιοι γι’ αυτόν τον τίτλο πρέπει να θεωρούν καθήκον τους να κρατούν πιστά τις παραπάνω αρχές. Εκτός απ’ το γενικό δίκαιο κάθε κράτους, οι δημοσιογράφοι πρέπει να παραδέχονται σε επαγγελματικά ζητήματα την δικαιοδοσία των συνεργατών τους και μόνο. Για την απαγόρευση κάθε είδους επέμβασης της κυβέρνησης ή άλλων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: