Τρίτη 31 Μαΐου 2011
Για «παρέμβαση χωρίς προηγούμενο», κάνουν λόγο οι FT
Παρέμβαση χωρίς προηγούμενο στα εσωτερικά της Ελλάδας, συνιστούν οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων ηγετών, αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η συμφωνία που επεξεργάζονται, προβλέπει διεθνή εμπλοκή στην διαδικασία συλλογής των φόρων και ιδιωτικοποιήσεις της δημοσίας περιουσίας χωρίς προηγούμενο, ως αντάλλαγμα για την παροχή νέων δανείων προς την Ελλάδα.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει δίχως νέο δανεισμό.
Στο πλαίσιο του εξεταζόμενου προγράμματος, μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα μπορούσε να προέλθει από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και από τις τροποποιήσεις στους όρους αποπληρωμής ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα χρειάζονταν να δανείσουν επιπλέον 30 - 35 δισ. ευρώ, πέραν του δανείου των 110 δισ., που έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας, που συμφωνήθηκε πέρσι.
Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι υπό συζήτηση, περιλαμβάνουν κίνητρα για τους ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας, ώστε να προχωρήσουν σε μια εθελοντική παράταση στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, αλλά και τη ακόμα πιο σκληρών μέτρων λιτότητας, σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία ωστόσο δεν θεωρείται δεδομένη, καθώς υπάρχει τουλάχιστον μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση που δεν συμφωνεί με το προτεινόμενο σχέδιο, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται και η αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε οποιοδήποτε είδος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Αγκάθι» στη συμφωνία είναι και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.
Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες.
Έτσι, για να επιστρέψει το ΔΝΤ, η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου