Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ Ασφαλισμένοι – ανασφάλιστοι λόγω κρατικών χρεών

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους του Λιμενικού Σώματος, καθώς τα προβλήματα, αντί να επιλύονται, επιβαρύνονται και αυξάνονται. Στο στόχαστρο της κριτικής των ένστολων μπήκε η παροχή ιατροφαρμακευτικών παροχών και περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους, η οποία κρίνεται «απαράδεκτη, ανεπαρκής και τριτοκοσμική».

Μετά τους φαρμακευτικούς συλλόγους, σειρά παίρνουν και οι ιατρικοί σύλλογοι, με πρώτο τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, να μη δέχονται πλέον τα βιβλιάρια των στελεχών Λ.Σ. στην προσπάθειά τους να αναγκάσουν την κυβέρνηση για την καταβολή των οφειλομένων προς αυτούς χρημάτων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μιλούν για «απαράδεκτη συμπεριφορά» και κατηγορούν την κυβέρνηση για «απαράδεκτες πρακτικές που φέρνουν στα όρια της κατάρρευσης την αξιοπιστία και της διάλυσης σε κάθε δομή του Σώματος». Αρκετοί λιμενικοί παραμένουν ουσιαστικά ανασφάλιστοι αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα -μέσω του ταμείου τους- και, πλέον, δεν έχουν δικαίωμα παροχής ιατρικής υποστήριξης και παρακολούθησης μέσω των συνεισφορών που καταβάλλουν.

«Η υπομονή εξαντλήθηκε»

Η κατάσταση αυτή έχει παγιωθεί, καθώς τα οφειλόμενα του Δημοσίου σε φαρμακεία και ιατρεία–ιατρικά κέντρα έχουν ωθήσει τους παρόχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να μην κάνουν δεκτά τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων!
«Το αξιοσημείωτο είναι πως στον προϋπολογισμό, όπου τα έσοδα από κρατήσεις των στελεχών Λ.Σ. για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι περισσότερα από τις αντίστοιχες δαπάνες εξόδων για τον ίδιο σκοπό, η κυβέρνηση έχει καταφέρει το αδιανόητο, να μην πληρώνει τις συνεισφορές», δηλώνει ο κ. Δριβάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογραμμίζουν πως «η ανοχή και η υπομονή έχει εξαντληθεί» και προειδοποιούν για «κινητοποιήσεις διαρκείας». Ζητούν την άμεση διευθέτηση του ζητήματος με τις απλήρωτες δαπάνες παροχής υγείας για τους εργαζομένους και τα μέλη της οικογένειάς τους τόσο για την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας όσο και για την είσοδο σε διαγνωστικά κέντρα. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Ζητάμε τ’ αυτονόητα, αυτά που δικαιούμαστε και έχουμε καταβάλει», λένε ενδεικτικά οι συνδικαλιστές. Επίσης ζητούν την εξόφληση των οφειλομένων από την πλευρά του Δημοσίου για δαπάνες φαρμάκων και για επισκέψεις και εξετάσεις σε ιατρεία.

Τι ζητούν

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού (ΠΟΕΠΛΣ) ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού προκειμένου το πρόβλημα να λυθεί άμεσα. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Για τη σωστή και έγκυρη ενημέρωσή σας σχετικά με τις πληρωμές δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σας παραθέτουμε βήμα προς βήμα τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να ενταλματοποιηθούν οι σχετικές δαπάνες:
1. Έχει ζητηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μεταφορά κονδυλίων και κωδικών του προϋπολογισμού από το ΥΘΥΝΑΛ στο Υπ.ΠτΠ. Εκκρεμεί η έγκριση.
2. Μετά την παραπάνω έγκριση, πρέπει να ζητηθεί η έγκριση για αναλήψεις και μέχρι ποιου ποσού.
3. Να σταλούν τα εντάλματα στην ΥΔΕ για έλεγχο και έγκριση.
4. Να σταλούν οι εγκρίσεις της ΥΔΕ στην Επίτροπο για τελική έγκριση.
5. Να σταλούν για ενταλματοποίηση και να καταβληθούν στους δικαιούχους.
Μετά τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι εάν αυτές οι διαδικασίες αφεθούν στην τύχη τους και σύμφωνα με τις παραδόσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, καμία ενταλματοποίηση δεν θα γίνει πριν από το φθινόπωρο.
Έτσι υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην προλάβουμε να απορροφήσουμε ούτε τα χρήματα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό μέχρι τέλους του έτους, εκτός βέβαια από τις συνέπειες των καθυστερήσεων που καθημερινά γίνονται ολοένα και χειρότερες. Για το λόγο αυτόν καλούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή Χρήστο να παρέμβει προσωπικά όπου απαιτείται εκμηδενίζοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες, δίνοντας ουσιαστικές κατευθύνσεις για την άμεση επίλυση του θέματος. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα αυτό απαιτεί γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να βγούμε άμεσα από το τραγικό αυτό αδιέξοδο».
Για το πρόβλημα εξάλλου η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών (ΠΕΑΛΣ) καλεί με ανακοίνωσή της την ηγεσία του υπουργείου να συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν και συνδικαλιστές «ώστε να καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση άμεσης λύσης για την επίλυση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, των προβλημάτων που έχουν ανακύψει ανά την επικράτεια με τους γιατρούς και τα φαρμακεία» και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Η ΠΕΑΛΣ, παράλληλα, εξετάζει και άλλους τρόπους διεκδίκησης-ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας, θεωρώντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί με την πολιτεία να μας αντιμετωπίζει σαν επαίτες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας».


Σχόλιο Exantas: Το γεγονός ότι πρώτοι το χορό σέρνουν οι γιατροί της Χίου, από όπου προέρχεται τόσο ο κύριος όγκος των Ελλήνων πλοιοκτητών (σε μέγεθος χωρητικότητας πλοίων) όσο & η νέα επί της ναυτιλίας Υφυπουργός, μήπως πρέπει να προβληματίσει? Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ... ΠΡΟΠΟ, μήπως αντιμετωπίζετε το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛΑΚ σαν πολίτες δευτέρας κατηγορίας ή ως πληβείους?

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: