Ακόμη & το opengov ολισθαίνει στην αδιαφάνεια ή αποτελεί προκάλυψη προσλήψεων των ημετέρων? |
Η επιλογή γενικών γραμματέων μέσω βιογραφικών και της διαδικασίας της... ανοικτής διακυβέρνησης ή open gov "διαφημίστηκε" από το Μαξίμου ως μια αξιοκρατική διαδικασία που σκοπό έχει να αλλάξει το προφίλ του δημόσιου τομέα.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μάλλον έτσι θα λειτουργεί. Στην ελληνική πραγματικότητα, το open gov καταργείται στην πράξη, μια που εντέλει φαίνεται να μην έχει την αποδοχή σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου και προκαλεί... αμηχανία στο Μαξίμου. Και αυτό γιατί αφού πέρασαν μήνες για να επιλεγούν οι κατάλληλοι βάση των βιογραφικών τους, μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία, μια ενδεχόμενη προβληματική συνεργασία υπουργού - γενικού γραμματέα, τρίζει τα θεμέλια ενός σαθρού όπως αποδεικνύεται οικοδομήματος.
Η θορυβώδης "παραίτηση" του γενικού γραμματέα Λιμένων, κ. Γιώργου Βλάχου είναι ίσως το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός πολιτικού αδιεξόδου. Ρήξη με τον υπουργό ΘΥΝΑΛ, κ. Γιάννη Διαμαντίδη, που ζήτησε την παραίτησή του, την οποία ο κ. Βλάχος αρνήθηκε, επικαλούμενος σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν διορίστηκε από κανέναν υπουργό αλλά επιλέχθηκε από την διαδικασία του open. gov. Ένα προεδρικό διάταγμα από πλευράς κ. Διαμαντίδη στον Πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη όπου του ζητά να υπογράψει την παραίτηση του κ. Βλάχου και 24 ώρες μετά ο γενικός γραμματέας αποχωρεί. Με τις δέουσες ευχαριστίες φυσικά από τον υπουργό για την συνεργασία, την οποία μόλις μια μέρα πριν είχε χαρακτηρίσει κακή...
Το θέμα δεν είναι η παραίτηση ενός γενικού γραμματέα ή η πιθανή επιθυμία ενός υπουργού να έχει άλλον συνεργάτη. Είναι πως η εξυγίανση του δημοσίου τομέα και η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε όντως να λειτουργήσει το σύστημα αξιοκρατικά, δεν γίνεται εν μία νυκτί. Και φυσικά, δε γίνεται εάν το περιβάλλον του Πρωθυπουργού δεν ξεκαθαρίσει ρόλους και αρμοδιότητες, ώστε να αποφεύγονται διλήμματα και αδιέξοδα, αλλά και αν θέλει στο μέλλον άνθρωποι μη πολιτικοί και αποδεδειγμένα επιτυχημένοι στον τομέα τους να ενδιαφερθούν για ανάλογες θέσεις. Εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παύσει έναν γενικό γραμματέα που... επέλεξε από το βιογραφικό του για να μην "αδειάσει" τον υπουργό που διόρισε.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά επιλέγηκε μέσω του open gov το 2009 και τοποθετήθηκε στη θέση του γ.γ. Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τον Φεβρουάριο του 2010 υπό υπουργίας Λούκας Κατσέλη.
Μετά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, ήρθε η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Διαμαντίδη ως υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, σε μια προσπάθεια να επανασυσταθεί το πρώην ΥΕΝ και ο κ. Βλάχος έγινε γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής με αρμοδιότητα θέματα λειτουργίας και εκμετάλλευσης λιμένων, τη χάραξη λιμενικής πολιτικής και την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών.
Όλοι σχεδόν στον Πειραιά περίμεναν ότι είναι θέμα χρόνου η... καρατόμηση του παλαιού γενικού, όπως και έγινε. Οι σχέσεις των δύο ανδρών από την πρώτη κιόλας μέρα, αναφέρουν οι παροικούντες το υπουργείο, έδειξαν ότι θα είναι προβληματικές. Οι πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό να επιθυμεί άλλο πρόσωπο στην θέση του Γενικού (και εντέλει να διορίζεται ως δεύτερος γ.γ. ο καθηγητής Ν. Λίτινας), και τον κ. Βλάχο να προσπαθεί να εκτελέσει τις αρμοδιότητές του στην λιμενική πολιτική, οι οποίες χρόνο με το χρόνο "ψαλιδίζονταν".
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η πρόθεση - απόφαση του γενικού γραμματέα να "ξεπαγώσει" το πρόγραμμα "Ναυτίλος", με προϋπολογισμό της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου επιβατών σε 50 λιμάνια και ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Καλές και... κακές γλώσσες ανέφεραν ότι ο υπουργός αντιτάχθηκε στο έργο, το οποίο έχει “παγώσει” από το 2005, που όμως πρόσφατα πέρασε και εγκρίθηκε από όλες τις αλλεπάλληλες επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης και της ΓΓ πληροφορικών συστημάτων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου