Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνουν οι εφοπλιστές

Σαφές μήνυμα στη Κυβέρνηση (που αμφιβάλλουμε αν ακούει)
στέλνουν οι Έλληνες εφοπλιστές
Η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η διάσπαση του Λιμενικού Σώματος και η σταδιακή απομάκρυνσή του από τη ναυτιλία, εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στη ναυτιλιακή κοινότητα
-------------------------------------------------------

Της Αγγελικής Καλλή
Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι διακινδυνεύει να χάσει το διεθνές πλεονέκτημα του μεγέθους και της οικονομικής δύναμης που αντιπροσωπεύει η ελληνική ναυτιλία αν συνεχίσει να ακολουθεί τους «θεωρητικούς ερασιτεχνισμούς» ορισμένων, στην άσκηση της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής, απέστειλε η εφοπλιστική κοινότητα από την ετήσια γενική της συνέλευση.


Η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η διάσπαση του Λιμενικού Σώματος και η σταδιακή απομάκρυνσή του από τη ναυτιλία, εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στη ναυτιλιακή κοινότητα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνέλευσης είπε με έμφαση ότι «κάποιες κυρίες και κάποιοι κύριοι» προβάλουν την κατά τη γνώμη τους επιστημονική εξειδίκευση προκειμένου να παίξουν ρόλο σε ένα χώρο μεγάλης παράδοσης, βαθιάς γνώσης και ιδιάζουσας εμπειρίας «τους πληροφορούμε ότι χτυπούν λάθος πόρτα».
Αδιέξοδο
Σημείωσε μάλιστα ότι μετά από τρεις ατελέσφορους κυβερνητικούς πειραματισμούς τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα χειρότερα και οδηγούνται σε αδιέξοδο με τη βαθμιαία αποστρατιωτικοποίηση του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βενιάμη «αυτή η ασάφεια και αυτή η σύγχυση στα μετόπισθεν ενός μεγάλου ποντοπόρου στόλου ενδέχεται κάποια στιγμή να έχουν δυσμενείς, γενικότερα, συνέπειες». Ο πρόεδρος της ΕΕΕ επανέλαβε ότι η ελληνική ναυτιλία προσδοκά πάντα την ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος στην άσκηση της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής.
Ο ίδιος παρέθεσε στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν τη δύναμή της, καθώς τα 3.000 πλοία που διαχειρίζονται οι ελληνικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 40% του κοινοτικού στόλου και το 15% του διεθνούς ενώ οι εισπράξεις από τις δραστηριότητές της καλύπτουν το 6% του ΑΕΠ και το Νοέμβριο του 2010 είχαν αυξηθεί κατά 15,37% σε σχέση με το 2009.
Στη δύσκολη αυτή εθνικά συγκυρία, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, περισσότερες από 1.300 ναυτιλιακές επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα με τάση για ολοκληρωμένη διαχείριση των πλοίων τους από τη χώρα. Και αυτή η σημαντική εξέλιξη υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, παρά τις εγγενείς δυσχέρειες και τη διάλυση του ΥΕΝ με πρακτικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους φορείς του κλάδου.
Κριτική
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα της εθνικής οικονομίας λέγοντας ότι πολλές φορές η χώρα μας δέχεται σκληρή και ίσως άδικη κριτική αλλά η ναυτιλία της διατηρεί το διεθνές της γόητρο.
Η προσέγγιση Ελλάδας - Κίνας και η συμπαράσταση που εκδηλώθηκε από την πλευρά της τελευταίας ικανοποιεί τον ελληνικό εφοπλισμό αφού πρώτος εκείνος ξεκίνησε αυτή την παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Τέλος ο Θ. Βενιάμης έκανε λόγο για το «θετικό κλίμα» που επικράτησε κατά τη συνάντηση της ΕΕΕ με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την πολιτική βούληση που εκδηλώθηκε σχετικά με τη δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά, την αναμόρφωση του πρώτου λιμανιού της χώρας, την αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης και την επίσημη δέσμευση περί διατήρησης στο ακέραιο του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία.
Σχόλιο Exantas: Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε πλέον εάν η απόφαση δεν είναι της κυβέρνησης αλλά επιβάλλεται από εκείνους που κρατούν πλέον το ταμείο??? Τέτοια εμμονή δεν δικαιολογείται διαφορετικά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: